Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Optuženi za prodaju kokaina Darko Šarić tužio "Pravdu" i "Pres"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2010.

Izvor: Pravda

Optuženi za prodaju kokaina Darko Šarić tužio "Pravdu" i "Pres"


Prvooptuženi za šverc više od dve tone kokaina, odbegli Darko Šarić, tužio je za klevetu dnevne listove „Pres“ i „Pravda“, i člana Odbora za bezbednost Skupštine Konstantina Samofalova i zatražio naknadu od 20 miliona dinara!

Kako je navedeno u saopštenju advokatske kancelarije „Tomanović“, koja zastupa Šarića, Darko Šarić podneo je prijavu zbog izjava i medijskih napisa u kojima je označen kao organizator nereda u Beogradu 10. oktobra i na fudbalskoj utakmici Italije i Srbije u Đenovi dva dana kasnije.

Kako je navedeno u saopštenju, od Samofalova i „Pravde“ zahteva se da solidarno plate 10 miliona dinara zbog „neistinite tvrdnje Samofalova iz Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, da je Šarić organizovao izgrede u Beogradu i Đenovi“, a koju je „taj list preneo 14. oktobra“.

Isti iznos se zahteva i od „Presa“, zbog „neistinitih tvrdnji objavljenih 13. oktobra, da „Šarić stoji iza divljanja u Italiji i da pokušava da izazove haos u celoj Srbiji“.

Glavni urednik „Presa“ Dragan Vučićević kaže da će insistirati da Šarić dođe i lično obrazloži svoju tužbu pred sudijom.

– Svako ima pravo da tuži, a biće vrlo zanimljivo videti kako to tuži neko ko nije u zemlji i protiv koga se vodi istraga. Mi u „Presu“ nismo prenosili izjave slučajnih prolaznika već visokih državnih službenika i tražićemo da Šarić lično u sudnici objasni svoju tužbu protiv medija. Ne verujem, ipak, da će bilo koji sudija da presudi po tužbi Darka Šarića dok se ne utvrdi konačno ko je u stvari Darko Šarić – smatra Vučićević.

I Slavica Jovović, glavni urednik „Pravde“, kaže da je list samo preneo izjave i stavove zvaničnika.

– Šarić je pre pisanja tužbe trebalo da se demantijem obrati redakciji „Pravde“, i iznese svoje argumente – kaže Jovović.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, kaže da je sramota da čovek poput Darka Šarića bilo koga tuži, a pogotovo medije.

– To je jedna drskost, koju je teško opisati. Čovek protiv koga se vodi istraga kao jednog od najvećih narkodilera odlučio je da tuži medije i da zahteva odštetu. Bilo bi interesantno videti Šarića u sudnici, da se pojavi kao strana koja je tužila. Ono na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju i na šta NUNS stalno ukazuje je da se mediji tuže zbog prenetih izjava sa javnih skupova ili sa konferencija za štampu, što je nedopustivo. Svako mora da odgovora za izgovorenu, a ne za prenetu reč – smatra Obradović.

Predsednica UNS-a LjiljanaSmajlović smatra da mediji moraju da paze kada prenose optužbe, pa čak i kada one dolaze od državnih funkcionera, i da bi bilo dobro pozvati Šarića da svoju tužbu ponovi i u sudnici.

– Vaš list je očigledno poverovao rečima državnog službenika i preneo ih, ali novinar se teško na sudu može odbraniti da je informaciju preneo odatle, jer, za razliku od državnih funkcionera, predstavnici medija nemaju zaštitu. Naravno da je veliko pitanje koliko je moralno da Darko Šarić podnosi tužbe, ali dok postoji pretpostavka nevinosti, on može da tuži koga želi. Da sam na vašem mestu, ja bih tražila da se Darko Šarić kao podnosilac tužbe pojavi u sudnici –kaže Smajlović.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi