Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dunav svima važan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Dunav svima važan


NOVI SAD - Uz učešće predstavnika više od 350 javnih servisa, komercijalnih televizija, novinskih agencija i lokalnih medija iz Podunavlja iz 14 zemalja, u Novom Sadu juče je počela dvodnevna osnivačka konferencija buduće Dunavske medijske mreže, čiji će nosilac biti Radio-televizija Vojvodine.

Osnovni cilj Dunavske medijske mreže je jačanje saradnje, razumevanja i koordinacije među podunavskim zemljama, promocija privrednih, kulturnih i drugih vrednosti, očuvanje kulturnog nasleđa, kao i širenje evropskog duha, normi ponašanja i zajedništva u regionu.

Zadatak RTV-a u toj medijskoj mreži jeste da prikuplja, arhivira i distribuira emisije i ostale materijale iz celog podunavskog regiona, ali i iz Slovenije, BiH i Crne Gore.

- Dunavska medijska mreža je odlična prilika za približavanje Srbije EU, i to je dobra poruka svim balkanskim zemljama koliko su mediji važni u negovanju regionalne saradnje, izjavio je na Osnivačkoj konferenciji Dunavske medijske mreže Jelko Kacin, specijalni izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju.

On je rekao da je najnoviji izveštaj o stanju medija na zapadnom Balkanu zabrinjavajući, jer je pored Hrvatske i Slovenije, i Srbija pala za nekoliko mesta, što samo pokazuje da se mora dosta uraditi po pitanju bezbednosti novinara koja je najkritičnija.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Mirko Stefanović naglasio je izuzetan doprinos saradnje podunavskih država u razvoju dunavske strategije.

- Dunavska regija je postala jedna od krucijalnih regija Evrope, i izuzetno je važna za ekonomski razvoj Evrope - kazao je Stefanović. - Republika Srbija aktivno podržava inicijativu projekta osnivanja Dunavske medijske mreže koji je promoviše RTV i smatramo da će to biti izuzetan doprinos u razvoju medija i Dunavske strategije.

Ističući značaj Dunavske strategije za Srbiju, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić naglasio je da ona definiše i sam razvoj Evrope u budućnosti, ali da je nama Dunav važan, prvenstveno, zbog privrednih, infrastrukturnih i obrazovnih razloga.

J. Simić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi