Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Razlozi nepoznati, USS nije obavešten
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2010.

Izvor: Dnevnik

Razlozi nepoznati, USS nije obavešten


„Dnevnik” saznaje: izmenjeni Zakon o informisanju, i pored neustavnosti šest članova, i dalje na snazi

Skrojen na brzinu, u tajnosti, bez javne rasprave i obelodanjivanja imena pisaca, dopunjeni i izmenjeni Zakon o informisanju, čiju je većinu dodatih članova Ustavni sud Srbije još 22. jula ove godine proglasio neustavnim, još uvek se primenjuje!

Naime, USS je utvrdio da je šest od osam odredbi Zakona o izmena i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji su poslanici Skupštine Srbije po hitnom postupku usvojili u junu a predsednik države Boris Tadić odmah potpisao ukaz o njegovom proglašenju, neustavno.Trebalo je da takava odluka bude objavena u „Službenom glasniku Srbije“, što je uslov da se on više ne primenjuje, odnosno da se poništeni članovi više ne koriste.

Međutim, kako nam je potvrdila portparolka USSa Marija Petrić, ta odluka nije objavljena iz, za nju, nepoznatih razloga. Samim tim, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i dalje je na snazi.Mada su i novinari, medijski stručnjaci i analitičari pozdravili odluku USS-a, tvrdeći da je od samog početka svima bilo jasno da se donose izmene zakona koje su neustavne, nakon što je taj sud potvrdio ono na šta su oni ukazivali, niko nije poveo računa, pa ni sami mediji, o tome po kojim pravilima se sada moraju ponašati. Jer nije na odmet podsetiti da je izmenjeni zakon doveo do toga da mediji strepe od kazni čije izricanje bi moglo zatvoriti svaku redakciju lokalnog medija, pa i nacionalnog, jer se kreću i do 20.000 evra.

Redakcije su strepele i pod presijom pisale o svim zbivanjima da ne bi zbog kršenja pretpostavke nevinosti ili zaštite nevinosti maloletnika odgovarale za privredni prestup. Ustavni sud je sve to poništio, ali i jednoglasno ocenio i da odredba da medije mogu osnivati isključivo domaća pravna lica nije u skladu s najviš im pravnim aktom. Ministru kulture je, takođe, oduzeto pravo da uređuje način vođenja registra javnih glasila. Po odluci suda, nema više ni zabrane izlaženja novina ili štampanja programa zbog pojedinih prekršaja.

Esnafska udruženja novinara su aplauzom dočekala odluku USS-a, konstatujući da će se do donošenja novog zakona o informisanju, u čijoj izradi mora učestovati i struka, primenjivati stari s dva člana iz izmena Zakona čija ustavnost nije osporena. Sam ministar kulture Nebojš a Bradić nedavno je izjavio da će Ministarstvo poštovati odluku USS-a, dodajući da su izmene i dopune Zakona imale smisao u vreme donošenja s obzirom na to da „mehanizmi samoregulacije nisu zaživeli, a pojedini mediji su na najbrutalniji način kršili etičke i zakonske norme“. Kako je rekao, tako izmenjeni zakon, čak i bez ijedne izrečene kazne, doneo je određene pozitivne pomake, posebno kada je reč o pretpostavci nevinosti i očuvanju dostojanstva ljudi.

Dakle, za protekla tri meseca u „Službenom glasniku Srbije“ nije se pojavila odluka USS-a kojom je šest članova Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju proglašeni neustavnim. Zbog toga je na snazi i dalje onaj zakon koji su poslanici po hitnom postupku usvojili a predsednik istog dana ukazom proglasio. I biće sve do dana kada odluka USS-a bude objavljena.Da se sve dok Ustavni sud ne objavi svoju odluku o poništenju neustavnih članova nekog zakona primenjuje i dalje neizmenjen zakon potvrdio nam je i Slobodan Vučetić, bivši predsednik USS.

- Zaista je neobično, ali mora da postoji i neki poseban razlog, da se toliko dugo ne objavljuje u „Službenom glasniku Srbije“ odluka Ustavnog suda Srbije. Tu je procedura jasna: ako se to ne učini primenjuje se neizmenjen zakon i zato sudovi ništa ne rade nezakonito jer oni samo primenjuju ono jedino što je važeće. Odluka Ustavnog suda stupa na snagu danom objavljivanja i on ujedno predstavlja i dan od kada poništeni članovi nekon zakona prestaju da se primenjuju. Jeste USS zatrpan temama koje moraju brzo da se rešavaju ali tri meseca čekanja zaista nema objašnjenje - rekao je Vučetić.

Antrfile : Postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti

Kada Ustavni sud utvrdi da zakon, statut autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, drugi opšti akt ili kolektivni ugovor nije u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorom, taj akt prestaje da važi danom objavljivanja odluke USS-a u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Navedeno pravilo odnosi se i na svaki drugi opšti akt i kolektivni ugovor za koji se utvrdi da nije u saglasnosti sa zakonom, uz izuzetak koji se odnosi na potvrđeni međunarodni ugovor. Odluka USS-a ima karakter presuđene stvari i proizvodi pravne posledice prema svima. Takođe, utvrđujuća odluka nema povratno dejstvo već deluje od objavljivanja pa ubuduće.
Lj. Malešević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi