Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska etika i medijski linč
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 11. 2010.

Izvor: Politika

Medijska etika i medijski linč


Konačno se pojavila dugo pripremana knjiga „Medijska etika i medijski linč” Čedomira Čupića, profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predsednika Upravnog odbora Agencije za borbu protiv korupcije, izdanje koje predstavlja svojevrsni prilog moralnoj i kulturi sećanja zbog toga što pokazuje u kakvom se niskom profesionalnom i stručnom stanju već duže vreme nalaze pojedinci i institucije našeg društva.

O ovom više nego značajnom delu (jedna knjiga menja sve) u izdanju „Čigoja štampe” juče su u Biblioteci grada Beograda govorili prof. dr Ratko Božović, urednik izdanja, i recenzenti prof. dr Đuro Šušnjić i Slobodan Vučetić.

Prema rečima profesora Čupića, prvi deo knjige nazvan „Medijska etika” nastao je iz rukopisa pripremanog za istoimeni predmet, na osnovnim studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu.



U drugom delu „Medijski linč, studija slučaja”, koji je uglavnom napisan tokom 2006. godine, a zatim dopunjavan u protekle dve godine, autor govori o medijskom linču kojem je bio podvrgnut, a posle njegove izjave medijima da ne sme da bude selektivne primene Zakona o legalizaciji bespravno podignutih građevina, i da tom zakonu treba da budu podvrgnute vile porodice Karić, kao i zgrada TV „Pinka”.

Posle toga usledila je medijska odmazda na profesora Čupića, izrečene su laži o njegovom imovinskom stanju, zbog čega je tužio vlasnika „Pinka” i tokom tog sudskog procesa uverio se u katastrofalno stanje srpskog pravosudnog sistema.

– U knjizi sam pokazao šta su u stanju da urade pojedini novinari i univerzitetski profesori koji treba da formiraju akademski stav, a koji su pod potpunim uticajem ideologije i golog pragmatizma. Iako smatram da niko nije bezgrešan, trudio sam se da svojim životnim primerom ispunim ono o čemu predajem studentima. Novinarski poziv upravo je životan i važan u našem vremenu, u kojem je informacija sve, i namera mi je bila da profesionalcima pružim primer rđavog delovanja i ponašanja – rekao je profesor Čupić.

Prema rečima prof. dr Đure Šušnjića, autor ove knjige je „junak pokreta otpora protiv lenjosti duha i zastarelih institucija”, koji novinarski poziv vidi kao sintezu moći znanja, stručnosti, i savesti, i dokazuje da je u našem društvu laž podignuta na stepen norme, upravo zato što je znanje opasno bez stručnosti i savesti.

Slobodan Vučetić je istakao i to da se profesor Čupić zalagao za šestomesečni prestanak rada sudova, kako bi ova društvena funkcija bila u potpunosti obnovljena, a zatim i za dosledno sprovođenje Zakona o lustraciji.

M. V.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi