Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Albanci nam kradu istoriju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 11. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Albanci nam kradu istoriju


O zaštiti spomenika na Kosovu i stanju u medijima

Intervju: Nebojša Bradić

Napadi na novinare srozali medije

Bilo je pokušaja da Albanci kulturno nasleđe Srba na Kosovu upotrebe za politiku kreiranja novog identiteta i svoje istorije. Na svim međunarodnim skupovima jasno ukazujemo da su to falsifikati - kaže u razgovoru za "Novosti" ministar kulture Nebojša Bradić.

On objašnjava da se uveliko radi na ideji da se u saradnji sa Uneskom i komitetom ministara jugoistočne Evrope uspostavi Regionalni centar za zaštitu kulturne baštine u opasnosti, čije bi sedište bilo u Leposaviću.

- Za sada prisustvo međunarodnih snaga koje obezbeđuju spomenike kulture na KiM, posebno one na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, garantuje neometan rad naših stručnjaka na njihovoj obnovi - kaže Bradić.

- Vaše ministarstvo pretrpelo je žestoke optužbe zbog Zakona o zadužbinama i fondacijama, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Zašto se u njemu nigde ne pominje problem zadužbinarstva na Kosovu?

- Cilj Zakona je da se određene nadležnosti prenesu na organe Vojvodine, jer ta obaveza proizlazi iz Zakona o prenošenju nadležnosti republike na pokrajinu.

- Hoće li biti usvojeni amandmani SPS da se u zakon uvrsti i KiM?

- Što se tiče Kosova, ne postoji sličan zakon iz kog bi proizlazilo prenošenje nadležnosti na južnu srpsku pokrajinu, a pored toga ne postoji ni poseban organ koji bi u ime KiM bio nadležan za kulturu.

- Našli ste se i na meti kritika zbog Medijske studije, na koju urednici i menadžeri imaju niz zamerki i poručuju da se na osnovu nje ne može praviti desetogodišnja strategija u ovoj oblasti. Hoćete li uvažiti ove primedbe?

- Uvažićemo sve konstruktivne predloge i sugestije kako bismo dobili primenljiv dokument, koji će biti polazna osnova za reforme u ovoj oblasti. Želja nam je da se konačno postave zdravi temelji za razvoj medijskog sektora, kao i za zaštitu medijskih sloboda, slobode izražavanja, ali i zaštitu slobode i privatnosti svakog građanina.

- Zašto ste na izradi medijske studije angažovali evropske, a ne domaće stručnjake?

- Uz podršku Evropske komisije angažovali smo grupu nezavisnih evropskih stručnjaka, što su pojedini predstavnici medija u početku tumačili kao pokušaj da naturimo studiju kao neku vrstu gotovog rešenja. Mislim da rasprava koja se o tom dokumentu vodi već gotovo dva meseca pobija takve slutnje.

- Novinska prodajna mreža je u rasulu - distribucije su ili na putu da odu u stečaj ili se prodaju. Zašto država ne pomogne da se problemi reše?

- Rad distributivne mreže nije u nadležnosti Ministarstva kulture, ali smo svesni da se i te kako odražava na poslovanje štampanih medija. Ministarstvo će nastojati da u okviru svojih nadležnosti utiče na što skorije rešavanje ovih problema.

- Evropski standardi nameću pravilo da država ne može da bude vlasnik ili suvlasnik medija, što je kod nas slučaj. Hoće li se to uskoro rešiti, i kako?

- I to će obuhvatiti Medijska strategija. Istina je da je država suvlasnik distributivnih mreža, kao i pojedinih štampanih medija, međutim, to je problem koji nije rešen u proteklih deset godina i svakako se ne može očekivati da bude rešen preko noći.

- Kako se dogodilo da uprkos demokratskoj vlasti i demokratskim zakonima Srbija padne za 23 mesta na listi slobode medija?

- Moj utisak je da su na pad rejtinga odlučujuće uticala dva krupna incidenta u kojima su napadnuti novinari. Država u svakom trenutku nastoji da osigura najveći mogući stepen medijskih sloboda. Pozivam sve novinare kojima je na bilo koji način sloboda javnog govora uzurpirana, a profesionalni standardi ugroženi, da se obrate Ministarstvu i mi ćemo odmah reagovati.

Antrfile : Rano za promene zakona

- Najavljivali ste mogućnost pripreme novog zakona o informisanju, da li je taj posao započet i kakva nova rešenja će doneti?

- Medijska strategija trebalo bi da donese odgovor na mnoga važna pitanja u ovoj oblasti, pa i predloge pojedinih zakonskih rešenja, koja, ponavljam, treba da budu usaglašena sa savremenim prilikama. Ne bih prejudicirao ishod rasprave, pa ćemo i o konkretnim rešenjima govoriti kada budu definisani predlozi za uređenje medijske scene.

D. Milinković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi