Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari traže zaštitu Kremlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 11. 2010.

Izvor: Blic onlajn

Novinari traže zaštitu Kremlja


Grupa uglednih ruskih novinara pozvala je Dmitrija Medvedeva, ruskog predsednika, da prekine začarani krug nerešenih zločina nad predstavnicima medija i pronađe vinovnike najnovijeg napada na Olega Kašina (30), novinara tiražnog lista „Komersant”, koji se posle teškog prebijanja bori za život u bolnici u Moskvi. Napad je osudila i EU.

Klip od 90 sekundi na kome se vidi surovo prebijanje Kašina stavljen je na ruski internet i dominira svim vestima. Ubistvo Ane Politkovske još 2006. skrenulo pažnju na loš položaj novinara

U otvorenom pismu Medvedevu - objavljenom na naslovnoj strani „Komersanta” - ruski novinari poručuju da se ovde ne radi samo o bezbednosti novinara, nego o nečemu mnogo značajnijem.

 „Time što zahtevamo zaštitu novinara, mi ne govorimo samo o našem zanatu”, ističe se u pismu.

Na video snimku se vidi kako dvojica napadača opkoljavaju Kašina u trenutku kad u noćnim satima prilazi kapiji stambene zgrade, i obaraju ga na zemlju. Jedan ga drži za gornji deo tela, dok ga drugi udara metalnom šipkom. Kašin, koji je kritički pisao o omladinskoj organizaciji povezanoj sa vladajućom Jedinstvenom Rusijom, ostao je u tom napadu bez dela prsta, što posredno šalje poruku da je napad u vezi s njegovim novinarskim radom.

Novinar je u nedelju podvrgnut drugoj operaciji, a lekari su saopštili da je njegovo stanje veoma teško, ali stabilno.

Incident koji se dogodio rano u subotu postao je glavna vest u zemlji izloženoj oštrim kritikama EU i Vašingtona zbog odsustva slobode medija.

Pismo Medvedevu potpisalo je 26 novinara i urednika širokog kruga javnih glasila, od Radija „Eho Moskve”, pa do ruskog izdanja magazina „Rolingston”. Njima se kasnije priključilo još nekoliko stotina imena, među njima Julja Latinjina, poznata u zapadnim krugovima po borbi protiv korupcije.

Medvedev je juče osudio napad i poželeo novinaru što skoriji oporavak, a istragu ovog slučaja poverio kancelariji državnog tužioca. Za sada nema saopštenja o napretku istrage, a policija odbija da potvrdi autentičnost snimka.

Nerešena ubistva

U junu 2006. Gavin O’Rajli, predsednik Svetskog udruženja novinara, tokom posete Moskvi pozvao je Vladimira Putina, tadašnjeg ruskog predsednika, da uloži veće napore za zaštitu slobode štampe u zemlji. Samo nekoliko meseci kasnije ubijena je Ana Politkovska, koja se bavila istraživačkim novinarstvom u „Novoj gazeti”. Trojica muškaraca su oslobođena posle nezadovoljavajućeg suđenja 2009.

Ubijeno je još troje novinara istog lista: Igor Domnikov je na smrt pretučen 2000; Jurij Ščekočihin je otrovan 2003; Anastasja Baburova je ubijena iz vatrenog oružja 2009.

Suvlasnici „Nove gazete“ su Aleksandar Lebedev, Mihail Gorbačov, bivši ruski predsednik, i uredništvo lista.

U Lebedevljevu banku izvršen je upad maskirane policije, a drugi pretres obavljen je u njegovom hotelu na Krimu u Ukrajini.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi