Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Tanjug prekršio Kodeks novinara Srbije u slučaju Nedeljnikovog teksta o Šinavatri
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2019.

Izvor: Nedeljnik.rs

Savet za štampu: Tanjug prekršio Kodeks novinara Srbije u slučaju Nedeljnikovog teksta o Šinavatri

Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 29. avgusta, izrekla je javnu opomenu Novinskoj agenciji “Tanjug” zbog žalbe koju je direktor i glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić podneo Savetu tvrdeći da je ta agencija, bez navođenja izvora, objavila informaciju da je bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, osuđena u svojoj zemlji ne pet godina zatvora zbog korupcije, odlukom Vlade Srbije dobila srpsko državljanstvo.

Komisija za žalbe Saveta za štampu navela je da je Novinska agencija “Tanjug” tekstom “Osuđena bivša premijerka Tajlanda postala srpska državljanka”, objavljenim 8. avgusta 2019. godine, prekršila dve tačke Kodeksa novinara Srbije.

Novinska agencija “Tanjug” je, prema odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu, prekršila tačku 3 Odeljka V (Novinarska pažnja) Kodeksa novinara Srbije, po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži, i tačku 1 Odeljka IX (Poštovanje autorstva), po kojoj mediji i novinari poštuju i primenjuju važeće zakonodavstvo o zaštiti autorskih prava, a kada dobiju dopuštenje za reprodukciju iz drugog izvora, to čine uz uvažavanje autora i navođenje izvora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi