Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Intelektualci osudili odluku Nacionalnog saveta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2011.

Izvor: Danas

Intelektualci osudili odluku Nacionalnog saveta

Tribina o smenjivanju urednika Mađar Soa

Subotica - Odjeci odluke Nacionalnog saveta Mađara o smenjivanju glavnog urednika Mađar Soa još uvek se ne stišavaju.

Tako je u okviru tradicionalnog mađarskog Domboš festa na salašu Katai organizovana tribina, koja je pre svega bila posvećena ovoj temi, a učestvovalo je dvadesetak mladih intelektualaca, književnika i novinara, a među njima su bili i istoričar književnosti i teatrolog Laslo Gerold, filozof Alpar Lošonc i književnik Laslo Vegel, prenosi Mađar So.

Laslo Gerold je ocenio da ovaj slučaj pokazuje da politika želi da definiše novinarsku profesiju, i da je motiv u stvari politički. On je napomenuo da je diskutabilno objašnjenje da slobodu medija mogu da ograniče interesi zajednice, iza kojih često stoje u stvari stranački interesi, podsećajući da je u stvari mnogo veći problem materijalni položaj ove redakcije.

Alpar Lošonc je napomenuo da su problemi na koje je ukazao Nacionalni savet sa novinarskog stanovišta drugorazredni, i da je smena urednika vrlo indikativna, te da pokazuje i šta bi se još moglo dogoditi sa takvim odnosno politike prema medijima.

Laslo Vegel, pak, u ovome vidi namera da se ne dozvoli istinska komunikacija između društvenih grupa, zbog čega ove grupe i ne mogu tačno da odrede koji su to istinski nacionalni interesi, te se posle lako može govoriti o razaranju nacije.

- Zapravo, reč je o krizi političke elite koja je oko nas nekih petnaest godina na vlasti i koja ne može da se snađe u novim izazovima, zbog čega i primenjuju ovakva prividna rešenja. SVM ne može da se oslobodi tereta nekadašnje saradnje sa socijalistima, a i socijalisti su u sličnoj situaciji. Praktično, u krizi nije Mađar so, nego politička elita koja ne ume da predstavlja mađarske interese u novim okolnostima - navodi Vegel.

Učesnici ove tribine su se složili da treba nastaviti sve vidove intelektualnog otpora protiv ovakve odluke Nacionalnog saveta.

V. L.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi