Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mardok u nemilosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2011.

Izvor: RTS onlajn

Mardok u nemilosti

Za medijskog magnata Ruperta Mardoka, pre samo nekoliko dana, sve je teklo po planu. Međutim, posle skandala sa prisluškivanjem, Mardokovo preuzimanje TV mreže Bi-Skaj-Bi ide na čekanje, pošto je britanski ministar kulture zatražio od Komisije za konkurenciju da razmatri ponudu medijskog magnata.

Prisluškivanje telefona, najveći skandal poslednjih godina u Velikoj Britaniji, biće, po svoj prilici, najmanji problem u odnosu na one koje je izazvao. List News of the World, koji je pre 40 godina pomogao da se stvori imperija medijskog magnata Ruperta Mardoka, sada preti da je uništi.

Britanski ministar kulture Džeremi Hant, pod pritiskom javnosti i opozicije, predao je Komisiji za konkurenciju na razmatranje ponudu Njuz korporacije Ruperta Mardoka za preuzimanje TV mreže Bi-Skaj-Bi.

U svetlu skandala sa prisluškivanjem telefona, Hant je rekao da će zatražiti mišljenje od regulatora.

"Uzimajući u obzir sva skorašnja dešavanja, predaću ponudu Komisiji za konkurenciju kako bismo dobili što potpunije i iscrpnije mišljenje o preuzimanju", rekao je britanski ministar kulture.

Iz Mardokove "Njuz korporacije" navode da su "povukli predloženu ponudu za preuzimanje s obzirom na novi razvoj događaja, odnosno zahteva da njihovu ponudu prvo razmotri Komisija za konkurenciju".

U saopštenju te korporacije piše i da su spremni da se "uhvate u koštac sa Komisijom za konkurenciju u vezi sa bilo kojim problemom".

Razmatranje će najverovatnije odložiti bilo kakve dalje ponude ili poteze za nekoliko meseci, koliko treba Komisiji da istraži da li bi eventualno preuzimanje bilo u skladu sa antimonopolskim zakonima.

Mardokova "Njuz korporacija" već poseduje 39,1 odsto TV mreže Bi-Skaj-Bi, ali je plan američkog medijskog magnata da preuzme kompletno vlasništvo nad najvećom britanskom satelitskom TV mrežom.

Politička prepucavanja

Najglasniji u zahtevima da se spreči preuzimanje mreže Bi-Skaj-Bi jesu opozicioni laburisti. Medijska imperija Ruperta Mardoka radila je protiv njih na prošlim izborima.

Lider opozicionih laburista Ed Miliband traži da se Mardokovoj kompaniji ne dozvoli preuzimanje TV mreže, jer bi se time stvorima previše moćna i uticajna medijska mašina.

Takođe, laburisti, u skladu sa dobrom starom britanskom školom politike, koriste priliku za napad na premijera Dejvida Kamerona, koji je izgradio veoma bliske odnose sa Mardokom.

Međutim, konzervativci odgovaraju da laburisti nemaju pravo bilo kome da zameraju i prebacuju dobre odnose sa medijskim tajkunom, pošto su i oni bili u ljubavi sa Mardokom za vreme ere Tonija Blera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi