Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Parlament Srbije bez zaključaka o medijskoj diskriminaciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2019.

Izvor: Beta

Parlament Srbije bez zaključaka o medijskoj diskriminaciji

Četiri sata trajala je proširena sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje posvećena temi "Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje", bilo je više od 30 govornika, ali su izostali i ozbiljna debate i zaključci.

Stranke koje bojkotuju rad parlamenta nisu učestvovale u raspravi, a predstavnici vladajućih opozicionih partija koje ne bojkotuju parlament i predstavnici medija izneli su oprečne stavove.

Na početku sednice predsednik radne grupe zadužene za izborne uslove i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izneo je šta je Vlada do sada uradila. Pomenuo je zakone koji nisu menjani još od prethodne vlasti, ažuriranje biračkih spiskova, ograničevanje funkcionerske kampanje.

"Kad je reč o medijima, ne može se svima ugoditi jer bi onda Dnevnik RTS - a trajao 15 sati", rekao je ministar.

Predložio je takozvani Nemački model podele koja stranka će imati koliko vremena, ali ga nije dodatno objasnio, a REM-u je kaže, preporučeno da donese pravilnik o izbornoj kampanji.

Posle toga ministar Stefanović je napustio skup i vratio se u glavnu salu gde je branio zakone, a narodni poslanici vladajuće većine su manje više ponavljali ono što je on rekao.

Uglavnom, diskusije su se mogle svesti na stav da privatne televizije mogu da emituju šta hoće, da je njihovo kome će koliko prostora dati i kakvom svetlu, a da RTS između ostalog prenosi sednice Skupštine, ali eto neki bojkotuju pa se ne mogu ni čuti.

Predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije (REM) naveli su da ne vide da u izveštavanju elektronskih medija postoji bilo šta na šta bi oni trebalo da utiču, a ocenili su i da pojedine televizije imaju pravo da prate ili ne prate stranke kako sami procene.

Olivera Zekić iz REM-a navela je da je nezadovoljna zbog odsustva, kako kaže, "onih koji su je najviše kritikovali kroz incidente i uvrede", aludirajući na veći deo opozicije koji bojkotuje rad skupštine. Dodala je da se u javnosti vodi otvorena kampanja protiv REM- a, da se stvara slika da svi odlično rade svoj posao, i političari i intelektualci, a da samo REM ne valja.

Onima koji su ih provukli kroz, kako kaže "medijsko i tviter blato" poručila je "Ostavite nas na miru!" i dodala da regulator ne može da uređuje informativne programe ni da zabranjuje sadržaje.

Oni koji takve stvari traže trebalo bi da se zabrinu da li će sutra neko po tim ovlašćenjima zabraniti "24 minuta Zorana Kesića" ili NIN, rekla je Zekić. Ona je dodala da REM nema obavezu da prati izborni proces, ali će izaći u susret i kontrolisati kako televizije primenjuju zakon. Kaže da oni mogu da daju samo preporuke, a da je na emiterima da li će ih poslušati.

Čuli su se predlozi da se osnuje poseban kanal za skupštinu i političke stranke, da REM treba da bude nezavisan, da svakako treba izabrati tri člana koji nedostaju, ali niko nije rekao kada će se to desiti.

Poslanik Pokreta snaga Srbije Dragomir Karić najavio je da će BK televizija ponovo tražiti frekvenciju, Uroš Piper u ime Demokratske stranke Srbije (DSS) zatražio je da se istraživanja javnog mnjenja ne objavljuju 30 dana pre izbora.Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije rekao je da je izbor članova REM-a "fingiran" i da su izabrani nestručni ljudi, a Marjan Ristićević u ime Narodne seljačke stranke ponovio "da je najveći problem Đilasov i Šolakov biznis", odnosno televizije koje nisu registrovane u Srbiji.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da već satima sluša samo licemerje jer je svakom ko je analizirao jasno da je 80 odsto programa svih televizija posvećeno vlasti u pozitivnom smislu, a 20 odsto celoj opoziciji i to u negativnom kontekstu.

Za REM je rekao da je farsa jer zakoni važe za privatne medije kao i za državne i da ako neko ne može da truje ljude zato što ima privatnu pekaru, i sa medijima treba da bude isto."Kada se na Pinku pre par godina vrteo spot o Oliveru Ivanoviću REM nije ni trepnuo i to nema veze sa nezavisnim telima", rekao je Živković.

Učestvovale su i vanparlamentarne stranke Spas i Pokret slobodnih građana koji su rekli da su ovakvi sastanci organizovani zbog pritiska Evropske komisije, i poručili nadležnima da poslušaju još neki zahtev eksperata iz "1 od 5 miliona".

Zoran Stanojević sa RTS-a koji je rekao da ta kuća svim strankama pruža mogućnost da se predstave, ali da zakon ne reguliše kako će se pratiti oni koji bojkotuju.

Dragan Karadžić sa O2 televizije dva puta je ponovio da ta kuća one koji ne izađu na izbore neće ni pratiti, a Goran Gmitrić sa Pinka je dodao da vanparlamentarne stranke van izbornog procesa nisu dužni da prate, a u izbornoj kampanji pratiće sve isto kao i prethodnih godina.

Producent N1 Igor Božić objasnio je da ta kuća sve prati i poziva, ali da vladajuća koalicija odbija da gostuje, pa i to smatra diskriminacijom, dok je urednik Hepi televizije otišao ranije pa se nije čulo šta ta televizija planira.

O izveštavanju bez diskriminacije na kraju nije rečeno mnogo, nije bilo očekivane debate, primera iz prakse, konkretnih pitanja, odgovore nadležnih urednika koji su bili prisutni, odgovora vlasti na predloge poslanika."Da li smo učinili korak ka unapređenju procesa videćemo i nadam se da ćemo još razgovarati o ovoj temi", zaključio je na kraju predsednik Odbora Mirko Krlić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi