Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ništa ne sme ostati tajna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 08. 2011.

Izvor: Dnevnik

Ništa ne sme ostati tajna

Savet za borbu protiv korupcije traži da podaci o vlasnicima medija budu javni

Nakon što su medijska udruženja izrazila bojazan da se bi konačni tekst predloga medijske strategije mogao bitno razlikovati od predloga koji je sastavila radna grupa, a koju su većinom činili njihovi predstavnici i koji je prošao javnu raspravu koja je završena 15. jula, Savet za borbu protiv korupcije obavestio je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije da je sačinio Izveštaj o medijima u Srbiji koji će uskoro dostaviti Vladi, ali i prezentovati javnosti.

U prilogu Saveta za borbu protiv korupcije za javnu raspravu o nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja zatraženo je da se u registru javnih glasila učine javnim podaci o pravim vlasnicima medija, posebno u onim slučajevima gde su krajnji vlasnici u of-šor zoni, zatim da se budžeti državnih institucija ograniče u pogledu trošenja novca za reklamiranje i promociju, kao i da se sankcionišu državne institucije koje tim aktivnostima krše Zakon o oglašavanju.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać u dopisu Ministarstvu kulture predlaže i da se usluge informisanja, produkcije RTV-programa i usluga na polju odnosa s medijima propiše redovan postupak javnih nabavki jer se, kako tvrdi, jedino tako može obezbediti transparentan odabir ponuđača.

Predlaže se da u budućoj medijskoj strategiji bude navedeno da državne institucije u svojim redovnim izveštajima moraju da objedine sve oblike saradnje s medijima i da ih vode kao oglašavanje u medijima a ne kao nedefinisane specijalizovane usluge, istraživanja i druge klasifikacije koje upućuju na simulovane poslove.

Poverenik za informacije, po mišljenju Saveta, mora imati informacije o poslovnoj saradnji organa javne vlasti i medija, što znači da se oni definišu kao obavezni sadržaji informatora o radu organa da bi se u toj oblasti povećala transaparentnost.

Vlada Srbije treba da raspiše jedinstveni tender za nabavku usluga video-snimanja i da ih postavlja na svojoj internet-stranici ili da u okviru svoje kancelarije za saradnju s medijima razvije odeljenje za video-snimanje.

Savet predlaže i da u medijskoj strategiji bude uvedena obaveza da svake godine budu objavljeni zvanični rezultati o konkursima za izbor programa RTV-produkcija i finansijski izveštaji medijskih kuća od javnog interesa, ali i da se onemogući članovima Upravnog odbora i Saveta RRA-e da učestuju kao producenti programa.

Nakon letnje pauze, Savet za borbu protiv korupcije dostaviće Vladi Srbije izveštaj o medijima u Srbiji koji je već sačinio i, po najavama koje stižu iz ovog antikorupcijskog tela, javnost će prvi put videti ko sve ima vlasničkog udela u srpskim medijskim kućama, ali i saznati ko im je omogućio da to postanu i ostanu sve do sada anonimni.

Lj. Malešević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi