Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bojkot zbog jahte neprihvatljiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 08. 2011.

Izvor: Politika

Bojkot zbog jahte neprihvatljiv

Ako Hrvatska vrati jahtu Mitroviću, da li će to značiti da će on nastaviti da prećutkuje, pitaju se u Udruženju novinara Srbije

Najava vlasnika TV Pink Željka Mitrovića da će ova medijska kuća promeniti uređivačku politiku kada je reč o sadržajima iz Hrvatske nije izazvala veće reakcije u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA).

Kako je za „Politiku” objasnio Srboljub Bogdanović, portparol RRA, Mitrović kao emiter ima pravo na slo bodu izbora muzike koju će uvrstiti u programsku šemu.

– RRA će svakako pratiti situaciju i reagovati ukoliko TV Pink bude kršila propise o čijem sprovođenju brinemo, odnosno Zakon o radio-difuziji i kodeks – kazao je Bogdanović.

Kada je reč o već mogućoj zabrani reklamiranja hrvatskog turizma, naš sagovornik ističe da RRA nije nadležna da reaguje u ovom slučaju, jer je reč o odnosu dve ugovorne strane. A kada jedna ne poštuje ono na šta se obavezala, reaguje nadležni sud.

Međutim, Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog najavljenog bojkota, ali i priznanja koje je Mitrović izneo u pismu upućenom medijima, a u kome ističe da neće više da „zataškava incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj”.

– Posao medija nije da bojkotuje ni nečiju kulturu ni reklame, a još manje da zataškava bilo čije napade ili nekritički nekoga da promoviše. To je skandalozno! Da li to znači da će Mitrović nastaviti da prećutkuje ako mu Hrvatska vrati jahtu – rekao je Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, i dodao da je bojkot neprihvatljiv kao profesionalni standard, a oglašavanje se može uskratiti samo u slučaju da je sadržaj reklame sporan.

– Na kraju, ekonomija uvek pobedi. Verujem da je ovo pretnja koja neće rešiti problem, a ni unaprediti profesionalne standarde – zaključio je Brajović.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović takođe kritikuje Mitrovićevu odluku i ističe da se na taj način krši Zakon o oglašavanju.

– Odluka vlasnika TV Pink je u suprotnosti sa odredbom kojom se garantuje da strana, fizička i pravna lica imaju ista prava u oglašavanju kao i domaća. To pravo Mitrović ne sme da krši. Ova odluka je problematična i zato što su posredi lični razlozi koji ne smeju biti standard u oglašavanju – istakao je Obradović i izrazio nadu da izjave vlasnika ružičaste televizije neće proizvesti „antihrvatsku histeriju”.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi