Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otkaze dobilo četvoro novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2011.

Izvor: Blic

Otkaze dobilo četvoro novinara

Novinari kažu da su im otkazi uručeni kada su najavili četvrti štrajk jer im nije isplaćeno nekoliko plata

Smederevo - Četvoro od devet preostalih zaposlenih u RTV Smederevo dobilo je u juče otkaze jer je, kako stoji u obrazloženju rešenja o otkazu ugovora o radu, „usled ekonomskih promena došlo do smanjenja obima rada, kao i komercijalnoreportažnih reklamnih oglašavanja, kao i potrebe za boljom i efikasnijom organizacijom rada“, čime je „prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima ovi zaposleni rade“.

Radio Smederevo, sada RTV Smederevo, privatizovan je krajem 2009. i tada je u radnom odnosu bilo 17 zaposlenih. Kupio ga je ovdašnji biznismen Milan Lukić, kako je još tada, prilikom licitacije, rekao „za sina Marka“, plativši početnu cenu od pet miliona 350.000 dinara za najstariji elektronski medij u ovom kraju Srbije, koji u vlasništvu ima zgradu od oko 600 kvadrata u najstrožem centru Smedereva.

Prošle godine je otkaz dobio direktor radija, koga je vlasnik „nasledio“ nakon privatizacije, jer nije, kako je tada stajalo u obrazloženju, „ostvario očekivane rezultate rada na poslovima rukovodioca marketinga“, na koje je u međuvremenu raspoređen.

Još nekoliko radnika je svojevoljno ili „uz blagu pomoć“ napustilo firmu u proteklih godinu dana, tako da je broj zaposlenih prepolovljen. Dvoje od četvoro koji su ove nedelje dobili otkaze su sindikalni lideri u ovoj medijskoj kući, a svi su bili angažovani u prethodna tri štrajka nakon privatizacije.

Dejan Đorić, u međuvremenu takođe smenjeni glavni i odgovorni urednik, predsednik je Sindikata novinara Srbije u RTV Smederevo, Rajko Ivanović je predsednik Samostalnog sindikata, Tamara Lazić, predsednica štrajkačkog odbora, a Miloš Necić je član istog odbora.

Zanimljivo je, kako kaže Đorić, da su im otkazi ugovora o radu uručeni u trenutku kada je najavljen najnoviji štrajk, četvrti po redu za godinu dana, kao i činjenica da su u poslednja dva dana isplaćene sve zarade i sve naknade koje su do tada kasnile više meseci, a koje su oni tražili gotovo dve godine.

Razlog što su nam kasnile plate i naknade bila je, tako nam je više puta rečeno, „teška ekonomska situacija“. Sada je, očigledno, ta situacija mnogo bolja kada je vlasnik za dva dana mogao da nađe skoro dva miliona dinara da sve isplati, ali nije dovoljno dobra da mi ostanemo na poslu.

Ovo je trebalo da bude najava trećeg štrajka ove godine, ali nismo došli do toga da ga i otpočnemo jer smo dobili rešenja o otkazu.

Obraćali smo se i ranije, a i ovoga puta ćemo, Agenciji za privatizaciju, pošto monitoring u vezi sa ovom privatizacijom još uvek traje, ali izgleda da su zaposleni ovde prinuđeni da svoja prava ostvaruju samo pred inspekcijskim i sudskim organima - rezigniran je Đorić.

On dodaje da je u isto vreme poslodavac angažovao četvoro novih radnika na poslovima pripreme programa, koji, po saznanjima štrajkača, rade na crno.

M. Đorđević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi