Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vladimir Bajić dobitnik nagrade "Medijakult" za emisiju "Novosadski dani Đure Jakšića" na RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2019.

Izvor: RTV

Vladimir Bajić dobitnik nagrade "Medijakult" za emisiju "Novosadski dani Đure Jakšića" na RTV

Žiri za nagradu „Medijakult“ Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ je 18. novembra doneo jednoglasnu odluku o dobitnicima nagrade „Medijakult“: za TV emisiju iz oblasti kulture koja se tematski odnosi na kulturni prostor Vojvodine, a kojom se afirmiše i podržava kreativno TV stvaralaštvo u oblasti kulture; a po prvi put i specijalnu nagradu „Medijakult“ za TV emisiju iz oblasti srpske kulture realizovanu u regionu i dijaspori. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Medijakult“ je Vladimir Bajić, za TV emisiju „Novosadski dani Đure Jakšića“ u produkciji RTV Vojvodine, a specijalne nagrade „Medijakult“ je Đorđe Šibalin iz Budimpešte (Mađarska), za TV emisiju „Između neba i zemlje – slikar Milan Konjović“ u produkciji MTVA, Budimpešta.

Žiri je radio u sastavu: Siniša Bokan, predsednik; Miroslav Stajić, član i Jožef Klem, član. Nagrade „Medijakult“ će biti dodeljene u sredu, 4. decembra u 13 časova u prostorijama Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Vojvode Putnika 2, Novi Sad.

Emisija “Novosadski dani Đure Jakšića” autora Vladimira Bajića i reditelja Nenada Miloševića u produkciji Radio televizije Vojvodine na savremen i originalan način interpretira životni put Đure Jakšića i njegove novosadske dane. Za obradu teme, autor je odabrao sve popularniji hibridni žanr, takozvani igrano-dokumentarni film ili dokudramu koji kombinuje žanr igranog i dokumentarnog filma na način da dokumentarne podatke i snimke upotpunjuje sa glumljenim rekonstrukcijama stvarnih događaja.

Takvim autorskim pristupom, kombinovanjem objektivnih podataka sa subjektivnim viđenjem autora, ostvarenje postaje mnogo dinamičnije, a dobija i posebnu edukativnu komponentu. Celovito pozitivan utisak upotpunjuje i dobro osmišljeni scenario, kao i odličan rad snimatelja i montažera. Uvođenjem igranih scena kojima dočarava prostore i događaje iz prošlih vremena, u interakciji sa saopštavanjem najpozvanijih autoriteta institucija u kojima se čuvaju likovna i književna dela Đure Jakšića, ostvarena je zanimljiva dramatizacija.

Koncepcija audiovizuelnog sadržaja je stilski ujednačena, na visokom profesionalnom standardu. Odabrani i naznačeni fragmenti iz opusa umetnika su ritmički izbalansirani sa strukturom sadržaja informacija, kao i scenama igranih rekonstrukcija. Ovo svedočanstvo o životu umetnika je upotpunjeno odnosom poštovanja od strane savremenika, kao i današnje generacije, posebno najmlađih. Tamo gde priča počinje se i završava – u prostoru Dunavskog parka kraj Đurinog spomenika, zaokružujući sadržaj emisije.

Emisija “Između neba i zemlje – slikar Milan Konjović” autora Đorđa Šibalina je biografsko svedočanstvo o životu i delu velikana likovne umetnosti. Prateći razvoj njegovog stvaralaštva na prijemčiv i originalan način dočarava impuls izraza Milana Konjovića. Odabir sagovornika stvara uverenje da su oni i najpozvaniji da iznesu sadržaj i činjenice o liku i delu umetnika sa velikim autoritetom. Posebno se ističe kazivanje akademika Mira Vuksanovića, savremenika i velikog prijatelja Milana Konjovića, kao autentično i novo. Izazov za autora emisije je svakako interpretacija likovnog dela i njegova transpozicija u medij TV slike, a ovom zadatku je autor veoma tačno i precizno odgovorio kreativnom interpretacijom i rešenjima koja su potpuno adekvatna. Korišćenjem istorijske građe filmskog i foto materijala, oživljen i osvetljen je duh vremena u kome je stvarao Milan Konjović i faze njegovog opusa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi