Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji 56 piratskih radio i tv stanica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 09. 2011.

Izvor: Blic

U Srbiji 56 piratskih radio i tv stanica

Piratski program u Srbiji emituje 56 radio i televizijskih stanica, a za njihovo gašenje je nadležna inspekcija pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva koja bi, nakon brojnih najava, trebala da počne da radi 19. septembra.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratela) Milan Janković izjavio je da se poslednjih nekoliko meseci povećao broj radio-stanica koje rade bez dozvole.

Ističući da ukupan broj piratskih emitera iznosi 56, od čega je 10 televizija, Janković je istakao da Ratel, osim kontrolnih mehanizama, nema inspekciju koja bi mogla da zabrani njihov rad, jer je ona po novom Zakonu o elektronskim komunikacijama pripala nadležnom ministarstvu.Janković je podsetio da Ratel ima dva merna centra, a kontrolori Ministarstvu i Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) mogu samo da dostavljaju zapisnike o merenju, odnosno podatke da neki emiter radi bez dozvole.

Neovlašćeno korišćenje radio-frekvencijskog spektra stvara ekonomsku neravnopravnost na tržištu, ugrožava bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, ali ometa rad legalnih korisnika spektra i drugih vitalnih službi koje koriste ovaj vid komunikacija - objasnio je Janković.

U Ministarstvu navode da je za sada je imenovan jedan inspektor i ako na tu proceduru u međuvremenu ne bude upućena nijedna žalba, počeće da radi za nedelju dana, rečeno je u ministarstvu.

Za smanjenje broja piratskih emitera nadležna je i RRA, koja na osnovu izveštaja kontrolora Ratela može da zabrani rad tih stanica.

Prema rečima portparola RRA Srboljuba Bogdanovića, praksa je pokazala da administrativna procedura zabrane kojom ta agencija raspolaže ne može u svim situacijama biti u potpunosti delotvorna.U jednom broju slučajeva je neophodno fizički onemogućiti prekršioca da emituje takav program oduzimanjem, odnosno onesposobljavanjem opreme, za šta RRA nema zakonska ovlašćenja - istakao je Bogdanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi