Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta sadrži Predlog medijske strategije koja čeka usvajanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 09. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Šta sadrži Predlog medijske strategije koja čeka usvajanje

Državi dve godine da se odrekne vlasništva u medijima

Srbija će 2013. godine da dobije šest regionalnih javnih servisa - u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Zaječaru i Užicu. Svi oni finansiraće se iz državne kase.

Foto: Večernje novosti
Ovo piše u Predlogu medijske strategije, koji se i dalje drži pod ključem, a u koju su ”Novosti” imale uvid. Ministar kulture Predrag Marković trebalo bi do kraja nedelje da predstavi ovaj dokument poslanicima, na Odboru za kulturu i informisanje.

U predloženom tekstu, planarano je osnivanje šest regionalnih javnih servisa koji bi bili finansirani u skladu sa ”pravilima o dodeli državne pomoći”. Oni neće ubirati zaradu od pretplate, ali piše da će ”imati finansijsku nezavisnost”.

Izradu ovog najvažnijeg medijskog dokumenta pratila su sporenja. Naime, Ministarstvo je prvo angažovalo radnu grupu koja je napisala svoj nacrt medijske strategije, koji je javnost ”pretresla” na brojnim raspravama.

Potom je Vlada imenovala komisiju, koja je napisala svoju verziju ovog važnog dokumenta i nazvala ga ”Predlog strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine”.

U prvoj verziji teksta, recimo, kao javni medijski servisi spominju se samo RTS i RTV. Ostavljen je rok od 18 meseci da se država odrekne vlasništva u svim medijima, da Agencija Tanjug bude privatizovana, kao i svi lokalni mediji.

U novom dokumentu, međutim, rok da se država povuče iz vlasništva u svim medijima produžen je na ukupno 24 meseca, i to posle donošenja potrebnih zakona.

Rešavanje statusa agencije Tanjug bilo je jedna od najspornijih tačaka. U prvoj verziji teksta piše:

- JP Tanjug mora biti privatizovano. Pored države, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, osnivač Tanjuga, ni neposredno ni posredno ne mogu biti ni ustanove preduzeća ni druga pravna lica koja su u celini ili delimično u državnoj svojini ili se finansiraju iz javnih prihoda.

U slučaju neuspešne privatizacije vlasnici bi postali građani, jer bi im bile podeljene akcije. Tanjug i prema novoj verziji Strategije čeka vlasnička transformacija, ali se nigde eksplicitno ne navodi privatizacija, što znači da bi mogao da ostane javna ustanova.

Komisija je državi ostavila pravo vlasništva u JP za novinsko-izdavačku delatnost ”Panorama” čiji posao je informisanje na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Antrfile : Raskinuto 18 ugovora


Formiranjem lokalnih javnih servisa u neravnopravan položaj stavljena su sva lokalna glasila koja su do sada privatizovana. Mnoga su i propala, a radnici ostali bez posla.

U strategiji se navodi da je od 109 medija, koje je trebalo privatizovati posle 2001. godine, nove gazde dobilo njih 56. Sa 18 je raskinut ugovor i čeka se nova privatizacija.

- Preostalih 36 privatizovanih posluje na ivici ekonomske održivosti - navodi se u Predlogu strategije.

I. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi