Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zastupnica odustala, pirati divljaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 09. 2011.

Izvor: Dnevnik

Zastupnica odustala, pirati divljaju

Radio Sombor ostao bez predstavnika države

Sombor - Od prvog, pokazalo se neuspelog i čak katastrofalnog, pokušaja privatizacije Radio Sombora, jedan od najstarijih lokalnih elektronskih medija u Srbiji, ne uspeva da se oporavi, tako da mu je sudbina krajnje neizvesna.

Naime, nakon razrešenja donedavne zastupnice državnog kapitala Anite Beretić, republička Agencija za privatizaciju je polovinom avgusta za novog zaštitnika svog većinskog kapitala u ovom mediju postavila Vioriku Blažin iz Zrenjanina, koja se ni do danas nije pojavila u Somboru.

Mada nije bilo moguće i zvanično proveriti, zaposlenima u Radio Somboru je usmeno saopšteno iz nadležne Agencije da je nesuđena nova zastupnica kapitala odustala od očigledno „nemoguće misije” spasavanja ovog lokalnog elektronskog glasila, iako je u međuvremenu, tokom ove godine, usledila novčana „injekcija” lokalne samouprave, ali i pokrajine i republike kroz finansiranje apliciranih projekata u vezi informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Tako je Radio Sombor, ubrzo nakon postavljanja, ostao bez lica koje bi moglo da potpiše bilo koji papir, nalog za plaćanje ili račun, pošto od februara ove godine nema ni direktora, čime se kriza u ovom mediju, koja je kulminirala 2007. godine, tokom same privatizacije i njenog raskidanja zbog neizvršavanja obaveza iz privatizacionog ugovora, samo produbila.

Radio kojem je, pored predajnika na obodu grada, najvrednija „imovina” regionalna frekvencija dobijena na prethodno raspisanom konkursu, tako polako tone u situaciju iz koje se ni ne nazire izlaz, dok za isto vreme eterom krstare signali piratskih radio stanica u formalnom radiodifuznom regionu Sombor-Apatin.

Na osnovu kontrole radio-frekventnog spektra, koju je nedavno izvršio RATEL među 56 „divljih” radio i TV stanica u Srbiji u Somboru se nalazi „BB Radio”, dok je u istom region, ali u Apatinu, detektovan rad još dva nelegalna emitera „otvorenog” radio signala, „Narodni” i „Radio Patak”.

Da li će se uskoro pronaći rešenje za najugledniji legani somborski radio i da li će „divljaci” doći pod udar za ovo nadležne inspekcije pri Ministarstvu kulture koja je trebalo da počne sa radom 19. septembra, ostaje da se vidi.

M. Miljenović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi