Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Zbog nacionalnih saveta gubimo nezavisnost”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2011.

Izvor: Dnevnik

„Zbog nacionalnih saveta gubimo nezavisnost”

Boris Labudović napustio RTV

Predsednik UO RTV Boris Labudović podneo je ostavku na to mesto, a odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić-Joković, objavila je ova medijska kuća.

Ona je trenutno zaposlena u „Vodama Vojvodine” na mestu šefa službe za odnose sa javnošću.Labudović je u obrazloženju naveo da je predstojeća izmena Statuta RTV-a radi usklađivanja ovog akta sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina za njega neprihvatljiva.

- Isti zakonodavac Zakonom o radiodifuziji propisuje nezavisnost i samostalnost u radu RUV, a Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina - to praktično poništava.

Ukoliko bi se potonji zakon striktno poštovao (shodno tumačenju nadležnih), UO i menadžment RUV ne bi birao čak 16 od 21 odgovornog urednika - ističe Labudović.

- Kako da generalni direktor i glavni i odgovorni urednici Radio-televizije Vojvodine odgovaraju za uređivačku politiku, ako im tri četvrtine odgovornih urednika postavljaju Nacionalni saveti?

Time praktično gubimo nezavisnost i samostalnost na tri od pet (radijskih i televizijskih) programa koje emituje RUV RTV. A svi smo već videli kako u praksi izgleda uticaj nacionalnih stranaka na medije preko nacionalnih saveta - konstatuje se u obrazloženju ostavke.

„Sukob dva zakona u domenu upravljanja odgovornim poslovima u medijskom javnom servisu može imati loše posledice po nezavisnost i samostalnost, kao i po uređivačke kriterijume RUV RTV. U tome ne želim da učestvujem - zaključuje Labudović.

Ostavka je stupila na snagu u utorak, 4. oktobra.

Novopostavljena predsednica UO Vanja Barišić-Joković za „Dnevnik” kaže da joj je izuzetna čast što su članovi UO RUV jednoglasno doneli odluku o imenovanju, iako su ukupne okolnosti poslovanja i statusa RUV daleko od idealnih i dobrih.

- Ostavka gospodina Labudovića, kao čin protesta i upozorenja na zakonske kolizije, dovoljno govori o nezavidnom položaju i institucije i svih nas koji smo za nju vezani. Imajući u vidu tradiciju i važnost ove institucije za temeljne vrednosti života i budućnosti građana u Vojvodini, kao i činjenicu da su te vrednosti prepoznate i na evropskom nivou, verujem da će se sve zakonske, finansijske i druge nepovoljne okolnosti menjati u korist održanja i razvoja ovog sistema - rekla je Barišić Joković.

Prema njenim rečima uloga UO i rukovodstva je u ovom poslu važna ali bez interesovanja, pomoći i zalaganja svih nadležnih institucija neće biti suštinskih pomaka.

- U krajnjoj liniji svaki građanin odlučuje i doprinosi sudbini RUV plaćanjem ili neplaćanjem TV pretplate. Ohrabruje i raduje činjenica da su promene na bolje, kao rezultat rada i zalaganja zaposlenih, rukovodstva i UO, već vidljive na malim ekranima i lično verujem da će se sve poteškoće prevazići - zaključila je Vanja Barišić-Joković.

P. Klaić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi