Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kolektiv Libertatee: Nacionalni savet Rumuna smenio Upravni odbor na telefonskoj sednici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2020.

Izvor: Beta

Kolektiv Libertatee: Nacionalni savet Rumuna smenio Upravni odbor na telefonskoj sednici

Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove na rumunskom jeziku Libertatea iz Pančeva danas je osudio postupak Nacionalnog saveta Rumuna, koji je na telefonskoj sednici smenio Upravni odbor i na isti način imenovao nove članove tog tela.

"Nacionalni savet Rumuna nije ostavio mogućnost podnošenja drugih predloga osim onih koje je podneo predsednik nacionalnog saveta. O razrešenju članova Upravnog odbora nije se raspravljalo na Odboru za informisanje, Izvršnom odboru Nacionalnog saveta, a ne postoji ni obrazloženje u vezi sa brzopletim razrešenjem smenjivanja članova Upravnog odbora čiji bi mandat svakako istekao u junu ove godine", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je to najkraći put za pretvaranje nedeljnika Libertatea u "političke novine žute štampe" i dodaje da je to sramota za ustanovu koja ove godine obeležava 75 godina postojanja, koju je i predsednik Rumunije decembra 2018. odlikovao Ordenom Zasluge za kulturu.

"Razrešenje članova Upravnog odbora koji su istaknuti u svojim oblastima delovanja i njihova smena sa drugim osobama od kojih su većina anonimne, a među njima su zalutali i neki kojima je rumunski strani jezik, osobe koje nikada nisu imale dodira sa novinarstvom, menadžmentom, književnošću i kulturom, jeste uvreda na račun novinarstva, slobode izražavanja, a iznad svega na račun naše ustanove", piše u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 20 članova kolektiva Novinsko-izdavačke ustanove Libertatea, na čelu sa direktorom Nikuom Čobanuom.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

27.03.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:45

Podrška profesiji

Libertatea je ugledan nedeljnik kojeg danas čitaju rumuni širom sveta .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi