Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2020.

Izvor: SEEcult

Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima dodeljena je Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, a specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dobilo je gimnazijsko pozorište Teatar Gimnazijalac iz Lebana.

Portal za kulturu SEEcult.org, kako je istaknuto u obrazloženju, već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu SEEcult.org do sada je objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni vizuelnim-foto i video sadržajima. Od osnivanja do danas, SEEcult.orgje realizovao sa partnerima i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva. Među njima su regionalni projekti “Let’s Talk Critical Art”, “Criticize This!”,“Abeceda nezavisne kulture” i “Arhiv kao praksa”. U saradnji sa institucijama kulture u Srbiji i regionu, portal SEEcult.org organizovao je više reprezentativnih izložbi savremene umetnosti (Breda Beban, Milovan Destil Marković).

Od 2018. godine Fondacija “Tanja Petrović” dodeljuje i Plaketu za entuzijazam u kulturi kojom se skreće pažnja na rad mladih ljudi u toj oblasti, a ove godine dodeljena je lebanskom Teatru Gimnazijalac, koje je tokom deset godina postojanja nagrađivano tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima, a prošle godine je protestima osvajalo slobodu za svoju zabranjenu predstavu “Mrtvo more za početnike”, nastalu prema motivima knjige “Seks za početnike” Jasminke Petrović i pripovetke Radoja Domanovića “Mrtvo more”.

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu autorku, novinarku i urednicu Tanju Petrović (1967-2013) koja je profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Nagradu Fondacije “Tanja Petrović” do sada su dobili novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Plaketa za entuzijazam u kulturi do sada je dodeljena omladinskom klubu “Ančiki – OKAn” iz Leskovca i međunarodnom festivalu kratkog igranog filma “Bašta Fest” iz Bajine Bašte.

Osnivači Fondacije “Tanja Petrović” su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

Ovogodišnja Nagrada i Plaketa Fondacije “Tanja Petrović” biće uručene dobitnicima u četvrtak, 27. februara u 13 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi