Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  CRTA: Tvrdnje Zekić zbunjujuće, mogu se tumačiti kao poziv na pristrasnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2020.

Izvor: N1

CRTA: Tvrdnje Zekić zbunjujuće, mogu se tumačiti kao poziv na pristrasnost

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da tvrdnje Olivere Zekić, članice Saveta REM-a, iznesene u njenom intervjuu Večernjim novostima, da televizije s nacionalnom frekvencijom „nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota“ zbunjujuće su za javnost i mogu se tumačiti kao nedopustivo mešanje u uređivačku politiku medija, kao i ugrožavanje interesa javnosti da bude što sveobuhvatnije obaveštena o izbornom procesu.

"Krajnje je sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes prenošenjem stavova zagovornika bojkota. Javni interes jeste da građani budu upoznati s argumentima svih političkih aktera, kako o izbornoj ponudi, tako i o (ne)postojanju uslova za slobodne i poštene izbore. Činjenica je da je, po zakonu, vreme u posebno označenom predizbornom programu rezervisano isključivo za proglašene izborne liste i njihove kandidate", stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, u informativnom programu mediji su dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

"REM bi morao da štiti prava građana da na temelju dobre informisanosti donose odluke o tome za koga će i da li će uopšte glasati. Navedeni stav zvaničnice Regulatornog tela za elektronske medije sugeriše da mediji treba da izveštavaju jednostrano i pristrasno, ignorišući činjenicu da se deo opozicije opredelio za bojkot i da u skladu s tim sprovodi aktivnosti o kojima javnost treba da bude obaveštena", stoji u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi