Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Institut za medije Kosova: Novinari da budu uvršteni u prvu kategoriju na liniji fronta protiv koronavirusa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2020.

Izvor: Kosovo onlajn

Institut za medije Kosova: Novinari da budu uvršteni u prvu kategoriju na liniji fronta protiv koronavirusa

Institut za medije Kosova poslao je pismo vršiocu dužnosti premijera Aljbinu Kurtiju, ministru finansija Bisljimu Bislimiju i Nezavisnoj komisiji za medije Kosova u kom traži pomoć za medije u situaciji pandemije prouzrokovane koronavirusom, prenosi Kljan Kosova.

„U ime radio i televizijskih kuća sa licencom na Kosovu, tražimo od Vlade Kosova da podrži kosovske medije  posebnim fondom za preduzeća i zaposlene. Mediji na Kosovu žive od marketinga i u ovo vreme kada se suočavamo sa koronavirusom kompanije su prestale sa reklamiranjem u medijima. Shodno tome, mediji (osim RTK-a koji se finansira iz državnog budžeta) u martu nisu ostvarili nikakav prihod“, navedeno je u pismu instituta.

Podsećaju da na Kosovu funkcioniše 170 audio-vizuelnih medija koji su licencu dobili od Nezavisne komisije za medije Kosova.

Institut naglašava da za mnoge medije postoji rizik da budu zatvoreni a zaposleni otpušteni i dodaje da kosovski medijski radnici nikad nisu prestali sa radom, a vlasnici medija još više su povećali troškove, stvarajući brojne dugove.

„Treba imati na umu da su polovina medija privatne kompanije, a polovina nevladine organizacije. Mediji koji funkcionišu kao nevladine organizacije ne mogu se legalno zadužiti, pa im preti zatvaranje.  Jun je rok za plaćanje godišnje naknade za licencu“, naglašava se u saoptenju.

Od vlade se traži da ovlasti Nezavisnu komisiju za medije da ukine naknadu za licencu za ovu godinu, da se novinari i drugi radnici u medijima svrstaju u prvu kategoriju borbe protiv Kovid-19, kao i lekare i policijace.

Takođe se traži finansijska pomoć vlasnicima medija sa licencom kako bi pokrili troškove za plate zaposlenih i druge troškove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi