Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV Pančevo tvrdi da su navodi iz višemesečne hajke protiv Živkovića tačni i da nisu uvredljivi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2020.

Autor: Ivana Predić Izvor: Cenzolovka

RTV Pančevo tvrdi da su navodi iz višemesečne hajke protiv Živkovića tačni i da nisu uvredljivi

Da je pančevački novinar Nenad Živković „učenik špijuna“ i „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“ advokati RTV Pančevo dokazuju utiscima novinara te televizije, time što nije tražio objavljivanje ispravke i što je sporne priloge podelio na Fejsbuku

Suđenje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv Radio-televizije Pančevo i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković počelo je danas u Višem sudu u Beogradu izjašnjavanjem učesnika u postupku o tužbenom zahtevu.

Saša Levnajić, pravni punomoćnik RTV Pančevo, rekao je da tuženi osporavaju tužbu i pozvao se na nedostatak takozvane pasivne legitimacije Jasmine Petković, jer ona nije bila glavna i odgovorna urednica medija kada su sporni prilozi (u maju i junu prošle godine) emitovani.

Advokat tužioca Veljko Milić tvrdi da je taj prigovor neosnovan, te da je Jasmina Petković u vreme podnošenja tužbe, u novembru 2019. godine, bila glavna i odgovorna urednica Radio-televizije Pančevo.

Saša Levnajić je predložio da se među dokaze uvrste objave u vezi sa spornim prilozima RTV Pančevo na Fejsbuk profilu Nenada Živkovića.

Naredno ročište za više od četiri meseca

Pravni zastupnici RTV Pančevo i glavne i odgovorne urednice tvrde da su navodi u prilozima tačni i da ne predstavljaju uvredu za tužioca. Kao dokaze za to navode da se Živković nikada nije obratio uredništvu RTV Pančevo i zatražio da se objavi ispravka, ili da ukaže na određene propuste, a objavljene priloge je delio na svom Fejsbuk profilu.

Kao i u emitovanim prilozima RTV Pančevo, i advokati ove medijske kuće osporavaju da je Živković novinar i tvrde da je politički aktivista. Pokušavajući da dokažu da su kvalifikacije iz spornih priloga tačne, oni navode određena saznanja novinara Radio-televizije Pančevo, ali ne zvanična dokumenta.

Objašnjavajući tvrdnju da je Živković učenik špijuna, pravnici RTV Pančevo kao dokaz nude objavu sa Fejsbuk profila u kojoj se izvesni Hajnc Klasen obraća Živkoviću sa „dragi prijatelju”. Navodi se da su novinari pančevačkog medija došli do informacija da je Hajnc pomagao Živkoviću u formiranju nevladine organizacije i da su postojale indicije da je Hajnc nemački špijun, te da je na osnovu tih saznanja napravljen sporan prilog.

Hajnc je, kako piše portal Autonomija, za vreme rata u Pančevo dopremao humanitarnu pomoć: lekove, odeću, obuću, hranu, nameštaj, medicinsku opremu za decu u Domu u Jabuci…

Dokaz za tvrdnju da je Živković strani plaćenik, prema advokatima RTV Pančevo, jeste to što je Građanska akcija, čiji je Živković član, na spisku nevladinih organizacija, objavljenom u medijima, za koje se u tim medijima iznosi nedokazana sumnja da „dobijaju novac iz inostranstva radi ostvarivanja stranog interesa u našoj državi“.

Prema tužbi, u koju smo imali uvid, u pomenutim medijskim sadržajima iznete su neistine i uvredljivi vrednosni sudovi koji su povredili ugled i čast tužioca. U tužbi se tvrdi i da je povređeno više tačaka Kodeksa novinara Srbije – istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

Tužilac traži da RTV Pančevo i Jasmina Petković na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, te zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom nove kazne od 250.000 dinara. Takođe, od Jasmine Petković tužilac traži da pravosnažnu presudu objavi na Radio-televiziji Pančevo.

Naredno ročište je sudija Marina Brkić zakazala za 5. oktobar, kada će biti saslušani Živković i Jasmina Petković. Ona je predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

I posle dva upozorenja REM-a Radio-televizija Pančevo nastavila s hajkom

Tužba je podignuta zbog tri priloga, koji su na RTV Pančevo emitovani 29. maja, 5. i 6. juna, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat“ i „politički aktivista“, koji podržava „proustaške medije“, i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije.

On je predstavljen i kao „sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, kao lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna“, a optužen je i da se bavi mahinacijama, prevarama i zloupotrebama.

Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao treću meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

Radio-televizija Pančevo je u februaru 2019. godine emitovala seriju priloga i tekstova u kojima se diskredituje i vređa Nenad Živković, zbog čega ih je novinar tužio u julu te godine. Nakon priloga iz februara, REM im je izrekao dve mere upozorenja, ali one nisu bile prepreka da se sa kampanjom nastavi.

U prvom postupku protiv RTV Pančevo održano je jedno ročište – u novembru prošle godine. Naredno je zakazano za 26. mart ove godine, ali je odloženo zbog vanrednog stanja. Kako smo saznali u Višem sudu u Beogradu, nova rasprava u ovom postupku nije zakazana.

Neće se još suditi ni pančevačkom portalu epancevo, koji je Živković takođe tužio u julu prošle godine. Za uvredljive tekstove objavljene na tom portalu, Savet za štampu je tom portalu izrekao čak devet opomena i utvrdio do se retko sretao sa tako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi