Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Godišnja medijska nagrada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

06. 06. 2016.

Godišnja medijska nagrada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, drugu godinu za redom dodeljuje Godišnju medijsku nagradu za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

Cilj konkursa je medijsko promovisanje vrednosti kao što su: ravnopravnost, tolerancija, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidljivosti institucije Poverenika.

Pravo učešća na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge na temu konkursa, u periodu od 1. januara 2016. do 1. septembra 2016. godine. Više novinara/novinarki iz iste medijske kuće može da učestvuje na konkursu, ali sa samo jednim prilogom/tekstom po osobi.

Kriterijumi na osnovu kojih će se učesnici ocenjivati su: prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetljivog jezika. U obzir će se uzimati radijski i televizijski prilozi u trajanju  od najduže 3 minuta, i najduže 30 minuta za reportaže.

Medijske tekstove i priloge potrebno je poslati u periodu od 5. juna do 5. septembra 2016. godine na: poverenik@ravnopravnost.gov.rs.

Prijava za konkurs treba da sadrži medijski prilog/tekst i kraću biografiju sa kontaktima autora/autorke. Format prijave: za radio i televiziju – link sa emitovanim prilogom, za štampane i internet medije – link i objavljen tekst u PDF formatu. 

Dobitnici/ce prve nagrade posetiće jednu od evropskih medijskih kuća koja ima dobre prakse u izveštavanju o ljudskim pravima.  Nagrade se dodeljuju u tri kategorije:

-       prva, druga i treća za radijski/TV prilog;

-       prva, druga i treća za štampani/ tekst na internetu;

-       prva, druga i treća za radio/TV reportažu u trajanju do 30 min.

Stručni žiri čine: predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, predstavnica Udruženja novinara Srbije Jelena Spasić, predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dragana Prodanović, profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić, profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Jelisaveta Blagojević, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i šefica Kabineta Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Antigona Andonov.

Od ove godine, pravo učešća imaju i studenti i studentkinje novinarstva sa akreditovanih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge u studentskim medijima na temu i u formi koja je zadata na konkursu, u periodu od 1. januara 2016. do 1. septembra 2016. godine. Oni će se takmičiti van navedenih kategorija, i biće im dodeljena posebna zahvalnica. Žiri za studentsku nagradu čine predstavnici/ce Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Misije OEBS-a u Srbiji, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Najbolji medijski prilozi na konkursu i imena autora i autorki biće proglašeni na Međunarodnoj konferenciji „Srbija na putu tolerancije i nediskriminacije“ 16. novembra 2016. godine, a potom na sajtu i fejsbuk stranici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a.

Verujemo da će Vaš medij prepoznati značaj i važnost ovog konkursa, te da ćete ohrabriti svoje kolege i koleginice da se prijave na konkurs. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Tamari Vlaškalin tamara.vlaskalin@ravnopravnost.gov.rs i Ireni Jerković  irena.jerkovic@ravnopravnost.gov.rs ili na telefone 011 243-64-64 i 011 243-80-20.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi