Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Konkurs Raše Tudej za najbolje izveštavanje iz zone konflikta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

25. 04. 2019.

Konkurs Raše Tudej za najbolje izveštavanje iz zone konflikta

Agencija Raša Tudej raspisala je konkurs Khaled Alkhateb Memorial Awards 2019. Ova međunarodna nagrada dodeljuje se novinarima za najbolje izveštavanje iz zone konflikta. Nagrada je utemeljena u znak sećanja na novinara Haleda Al Hateba koji je sarađivao sa RT Arabic i poginuo u Siriji.

Konkurs koji se ove godine održava po drugi put, otvoren je do 10. juna 2019. godine.
 
Međunarodna nagrada „Haled Al Hateb“ dodeljuje se u tri kategorije: „Najbolje izveštavanje iz zone konflikta: dugi video-snimak“, „Najbolje izveštavanje iz zone konflikta: kratki video-snimak“, „Najbolje izveštavanje iz zone konflikta: tekst“.

U prvoj godini održavanja u konkursu su učestvovale reportaže na deset jezika iz preko 20 zemalja. Nagrade su dodeljene učesnicima iz Iraka i Irske, koji su pripremili medijske priloge o situaciji u Iraku i Siriji nakon proterivanja militanata „ID“ (teroristička organizacija koji je zabranjena u Rusiji).  

Novinarka iz Singapura dobila nagradu je za reportažu o gradu Maraviju na jugu Filipina koji je bio zauzet od terorista.

Članove žirija činili su ugledni inostrani i ruski novinari, uključujući bivšeg dopisnika CBS Filipa Itnera (Philip Ittner) i predstavnika „Association for International Broadcasting“ Toma Rega (Tom Wragg), Iradu Zejnalovu i Jevgenija Podubnog.

Pobednici konkursa Khaled Alkhateb Memorial Awards biće objavljeni 30. jula, na dan godišnjice pogibije 25-godišnjeg novinara Haleda Al Hateba koji je sarađivao sa RT Arabic.

Haled Al Hateb poginuo je u bombardovanju projektilima od strane militanata u sirijskoj pokrajini Homsu 2017. godine. U svom izveštavanju pokrivao je bitke vladinih snaga Sirije protiv terorista.  

Godine 2018. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o posmrtnom nagrađivanju Haleda Al Hateba medaljom „Za hrabrost“ koja je bila uručena njegovoj porodici prilikom prve ceremonije Khaled Alkhateb Memorial Awards. 

Više o konkursu možete pogledati ovde: https://award.rt.com/ 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi