Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Novi konkurs fonda IJ4EU za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

05. 05. 2020.

Izvor: Cenzolovka

Novi konkurs fonda IJ4EU za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

Milion evra za prekogranične istraživačke projekte u Evropi u 2020.

Fond IJ4EU otvorio je danas, 5. maja, dva nova konkursa za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Evropskoj uniji, zemljama kandidatima za članstvo i Ujedinjenom kraljevstvu. 

Prenosimo tekst ovog konkursa:

IJ4EU Investigation Support program nudi grantove u iznosu od 5 do 50 hiljada evra za nove prekogranične projekte, uključujući i one koje su nedavno započeti, kao i za nove faze istraživanja u već pokrenutim projektima. Krajnji rok za prijave je 12. jun. Otvaranje sledećeg konkursa iz ovog programa se očekuje u avgustu.

Više informacija i lista često postavljanih pitanja dostupni ovde.

IJ4EU Investigation Support program dodatno nudi i kratkoročne grantove u iznosu do 6.250 evra za prekogranične projekte i timove kojima je potrebna podrška da dovrše ili objave započete istrage. Prijave će biti stalno razmatrane, po samom podnošenju projekata, počevši od danas, 5. maja, do 18. septembra. Uspešni kanditati će dobiti odluku o odobrenju granta najkasnije za četiri sedmice od podnošenja prijave. Više informacija i lista često postavljanih pitanja dostupni ovde.

Ukupna vrednost direktnih grantova iz IJ4EU fonda za podršku prekograničnog istraživačkog novinarstva u javnom interesu za 2020. godinu iznosi milion evra.

Okvirno 800.000 evra će biti podeljeno kroz Investigation Support program i 200.000 evra kroz Publication Support program. Više informacija o IJ4EU fondu i razlozima za ovakvu podršku istraživačkom novinarstvu možete naći ovde.

Ovi grantovi su nastavak uspešnog pilot finansiranja u 2018. godini, kojim je bilo podržano 12 istraživačkih projekata.

Prvi IJ4EU konkursi za 2020. godinu su otvoreni.  Sada očekujemo vaše projekte!

Kriterijumi za izbor projekata su isti u oba programa. Pravo prijavljivanja imaju timovi sa sedištem u barem dve zemlje Evropske unije ili u jednoj zemlji članici i jednoj sa statusom kandidata za članstvo. Novinari iz Ujedinjenog kraljevstva će biti tretirani kao iz Evropske unije, te su mogu prijaviti za IJ4EU grantove za 2020 godinu. Dodatni kriterijum je da se istraživački projekti (bilo da se već sprovode ili tek iniciraju) moraju baviti temama od prekograničnog značaja. Teme istraživanja nisu ograničene i svi predlozi će biti razmatrani.

Timovi slobodnih (freelance) novinara, stalno zaposlenih, timovi više medijskih kuća, kao i bilo koja kombinacija ovih, pođednako su poželjni kao kandidati. Razmatraće se prijave timova svih vrsta medija – uključujući štampane, elektronske i online medije, produkcije dokumentarnih filmova i multimedijane projekte (izveštavanje na više medijskih platformi). Predloženi projekti moraju imati u planu emitovanje/objavljivanje istraživanja u barem dve zemlje.

IJ4EU grantovima mogu biti pokrivene skoro sve vrste troškova u produkciji novinarskog sadržaja, uključujući plate stalno zaposlenih i honorare za angažovanje slobodnih (freelance) novinara, troškove istraživanja i prevođenja, putne i administrativne troškove.  

Grantovi u okviru Investigation Suport programa će biti dodeljivani po odluci nezavisnog žirija koji vodi glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Süddeutsche Zeitung, Volfgang Krah (Wolfgang Krach), jedan od vodećih protagonista u novinarskim istragama poznatim kao afere Panama Papers i Paradise Papers. Krah je takođe bio na čelu IJ4EU žirija za dodelu grantova u 2018. godini. 

Projekte u okviru Publication Support programa će odobravati izbrani stručnjaci iz Evropskog centra za novinarstvo (European Journalism Centre – EJC) kako bi se ubrzalo odlučivanje i pravovremeno odgovaralo na zahteve za podršku istraga u toku.

Ovde pročitajte više o selekciji projekata i kriterijumima za prijavu.

Svi detalji o oba programa podrške i procesu prijavljivanja, kao i informacije o prethodno finansiranim projektima, mogu se naći na IJ4EU vebsajtu. Pogledajte listu često postavljanih pitanja o prijavljivanju ovde.

IJ4EU fond je posvećen pružanju podrške istraživačkom novinarstvu u ovom ključnom i posebno izazovnom periodu za novinarstvo i medije, jer je istraživačko novinarstvo izuzetno važno tokom aktuelne zdravstvene krize.  

O fondu IJ4EU:

Istraživačko novinarstvo za Evropu (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) je fond podrške prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Dodeljujemo grantove timovima novinara u Evropi koji istražuju teme od javnog značaja.

Fondom će upravljati konzorcijum tri organizacije: Međunarodni institut za medije (International Press Institute – IPI), Evropski centar za novinarstvo (European Journalism Centre  – EJC) i Evropski centar za slobodu medija (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF). Na čelu konzorzijuma je IPI koji i vodi program Investigative Support. EJC upravlja programom Publication Support. ECPMF je zadužen za nagradu za prekogranično istraživačko novinarstvo koju će objaviti krajem leta ove godine. 

IJ4EU program se kofinansira kao pripremna aktivnost Evropske komisije (DG Connect), grantom Fondacije za otvoreno društvo kroz program za nezavisno novinarstvo (Program on Independent Journalism of the Open Society Foundations) i grantom Fondacije Frit Ord. Izbor projekata koji će biti finansirani iz ovog fonda je potpuno nezavisan od donatora, a nezavisnost uređivačke politike svih primaoca grantova je potpuno garantovana.

Pitanja:

Zainteresovani za prijave se upućuju na vebsajt fonda IJ4EU i posebno na sekciju sa često postavljanim pitanjima u vezi sa konkursom. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Kontakt:

Kontakt osoba za opšte informacije i pitanja u vezi sa programom Investigative Support je Skot Grifen, zamenik direktora u IPI (Scott Griffen, sgriffen@ipi.media).

Pitanja u vezi sa Publication Support  programom slati Zlatini Siderovoj), EJC projektnoj menadžerki (Zlatina Siderova, siderova@ejc.net).   

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi