Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  U ponedeljak nastavak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

22. 08. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

U ponedeljak nastavak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, kao i dvojici optuženih za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića nastavlja se u ponedeljak, 24. avgusta. Naredna ročišta zakazana su za 25, 26 i 27. avgust u 9 sati u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Sudija Slavko Žugić najavio je da sledi ispitivanje sudskih veštaka koji su utvrđivali uzrok požara kuće novinara, kao i svedoka. Prethodno ročište odloženo je zbog virusa, ali i advokata Simonovića koji su bili u izolaciji zbog kontakta sa obolelima.

Tokom ovog sudskog postupka, koji je počeo u aprilu 2019. godine, poslednji ispitivani su supruga novinara Jela Deljanin i Vojislav Popović, sudski veštak građevinske struke, koji je procenjivao štetu izgorele kuće.

Supruga Deljanin je, zbog primedbe advokata Simonovića, ponovo morala da proživi 12. decembar 2018. godine kada im je oko 3.30 časova u Vrčinu zapaljena porodična kuća „motolovljevim“ koktelom, koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže.

Da je „lavovskom snagom izvukla supruga“, da su joj „dokumenta, stvari i novac za crne dane“ u trenu izgoreli, čuli smo od supruge novinara, koja se posle „traumatičnog“ događaja leči na psihijatriji.

„Čula sam u 15 do 3 sati ujutru dva, tri pucnja. Zvuk je bio sličan petardi. Izašla sam na terasu i videla automobil koji odlazi. Pogledala sam ka garaži. Videla sam plamen i dim. Pojurila sam ka prizemlju i kroz gusti dim izvukla supruga napolje“, opisivala je Deljanin.

Suprugu novinara tada su ispitivali advokati odbrane. Tužilac Predrag Milovanović je ispitivanje ocenio kao „iživljavanje nad žrtvom“.

Advokat Simonovića je zbog popisa izgorelih stvari koji je porodica novinara priložila, insistirao da supruga novinara do najsitnijih detalja navede šta su pre požara u kući imali - od zavesa, lustera, goblena, do dimenzija vitrina, boje kreveta…

Novinar Jovanović je pred sudom, u svojstvu oštećenog, bio na optuženičkoj klupi zbog tekstova na portalu Žig info. Advokat Simonovića je dovodio u pitanje da li je Jovanović uopšte novinar, a portal Žig info medij.

„Žig info je raketaška organizacija. Posluju po principu - pisaćemo izmišljotine. To je njihov nivo istraživačkog novinarstva“, kazao je na jednom od suđenja advokat Simonovića, optuženog da je nalogodavac paljenja kuće novinara.

Sličnim argumentima vodio se i Simonović koji je bio izričit da nije kriv, niti je umešan u ovaj slučaj, kao i da za to ne postoji niti jedan materijalni dokaz.

Kazao je da je u medijima predstavljen kao krivac, a da je zapravo reč o napadu na aktuelnu vlast. Pred sudom je vređao novinara koristeći diskvalifikacije - „notorni lažov“, „dekica koji nema uticaja“, „bagerista, bivši policijac, a ne novinar“… Kazao je i da UNS i NUNS iz članstva treba da izbace „ljude“ iz Žig infa, jer je to portal koji „reketira“.

Simonović je na suđenju tvrdio da je na izborima od građana Grocke dobio veću podršku kada su tekstovi, „pljuvačine“ na Žig infu, u kojima se kritikuje, bili objavljivani i da nemaju nikakav uticaj. U isto vreme podneo je desetak tužbi zbog istih tekstova protiv urednika Žig infa Željka Matorčevića, koji će takođe pred sudom svedočiti o ovom slučaju.

Dvojica drugih optuženih Vladimir Mihailović i Igor Novaković svoje iskaze su promenili u korist Simonovića, jer su ih prethodno navodno dali usled zastrašivanja, pretnji i ucena viskopozicioniranih zvaničnika iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mihailović, policajac iz Grocke, rekao je da se sa Simonovićem blisko ne druži, iako je bio na proslavi rođendana njegove unuke. Rekao je da je sa njim jedino razgovarao da bi njegova supruga poslovno napredovala u opštini, gde je zaposlena. Novaković je tvrdio da lično ne poznaje Simonovića, niti novinara.

Za Aleksandrom Marinkovićem, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja kuće novinara, raspisana je poternica. Sudija je njegov predmet razdvojio u odnosu na ostale optužene. Sumnjiči se da je ciglom razbio prozor garaže na kući Jovanovića, zapalio krpu i ubacio otvorenu flašu sa benzinom.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada. Sklopila je sporazum o priznanju krivičnog dela. Osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Novinar Jovanović je posle paljenja kuće UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik opštine Grocka Simonović, koji je tada to negirao.

Ministar policije Nebojša Stefanović, desetak dana od paljenja kuće, saopštio je da je policija uhapsila osumnjičene, kao i da očekuje „brze sudske postupke i osuđujuće presude“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u aprilu ove godine izjavio da će „uskoro“ biti presuda za slučaj Milana Jovanovića, kao i da ga „moramo rešiti što pre“. „Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba urade to - ja ne mogu da im se mešam“, rekao je tada Vučić.

Tužilaštvo je u martu 2019. godine podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu, osam godina zatvora, zbog sumnje da je nalogodavac paljenja kuće.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi