Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Nastavljeno suđenje “Šumadijapresu” po tužbi nekadašnje pomoćnice gradonačelnika Kragujevca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

10. 12. 2015.

Autor: Moma Ilić Izvor: UNS

Nastavljeno suđenje “Šumadijapresu” po tužbi nekadašnje pomoćnice gradonačelnika Kragujevca

Saslušavanjem svedoka, pred Višim sudom u Beogradu je u utorak, 8. decembra, nastavljeno suđenje novinarki Ljupki Simović iz Kragujevca i Ljiljani Palibrk, odgovornoj urednici „Šumadijapresa“ iz istog grada, po tužbi za naknadu štete Snežani Živanović-Katić, bivšoj pomoćnici gradonačelnika Kragujevca za oblast poljoprivrede.

Tužba je usledila posle serije od sedam tekstova o problemima snabdevanja vodom seoskih domaćinstava na teritoriji Kragujevca, koji su od 18. juna do 2. jula 2014. godine objavljeni na informativnom portalu “Šumadijapresa”.

Živanović–Katić tvrdi da se u tekstovima “iznose neistinite ili nepopune informacije tako da serijal kod javnosti stvara pogrešne predstave o tužilji koje narušavaju njen lični profesionalni ugled” i traži da joj tužene zbog povrede časti i ugleda isplate 500.000 dinara.

Bivša pomoćnica kragujevačkog gradonačelnika za novinarku Ljupku Simović u tužbi navodi da je “iznela brojne neistinite informacije koje svojim strukturalnim i smisaonim značenjem sugerišu javnosti uvredljivu neistinu o radu i ličnosti tužilje u profesionalnom smislu, kao neodgovornu, nestručnu i nekompetentnu osobu koja olako daje obećanja koja je ne obavezuju i neracionalno plasira sredstva iz budžeta grada, a koja se tiču problematike seoskih vodovoda”.

Odgovarajući na tužbu, advokati tuženih novinarki su istakli da se “iz same tužbe ne može ni na koji način utvrditi šta je to što je u spornim tekstovima neistinito i šta je to što je tužilji povredilo čast i ugled i to u toj meri da ima pravo da potražuje naknadu nematerijalne štete u enormnom iznosu”.

Novinarka Simović je, stoji još u odgovoru na tužbu, “obavila niz razgovora sa relevantnim sagovornicima, prikupile sve zvanične podatke i to najviše od službi grada Kragujevca i na osnovu toga uradila seriju tekstova…”.

Na prethodnom ročištu, održanom 9. septembra ove godine, Snežana Živanović-Katić je ostala pri navodima iz tužbe. Između ostalog ona je rekla da je tekst “napravljen tako što su izvlačene rečenice iz konteksta, tako da su dobijali drugi smisao, čime se predstavljam kao nezainteresovana i nekompetentna osoba”.

Odgovarajući na ovu optužbu, novinarka Simović je na sudu izjavila da je razgovorala sa nekadašnjom pomoćnicom gradonačelnika i da je verno prenela rečeno. Ona je dodala da o ovom razgovoru postoji i video zapis i da nije teško utvrditi da je profesionalno obavila posao.

Na istom ročištu saslušana je i tužena odgovorna urednica “Šumadijapresa” Ljiljana Palibrk, koja je rekla da serijal nije bio posvećen ličnosti nekadašnje pomoćnice gradonačelnika Kragujevca, već problemima vodosnabdevanja.

Objašnjavajući zašto se u serijalu pominje ime Snežane Živanović-Katić i zašto je novinarka sa njom obavila razgovor, Ljiljana Palibrk je rekla: ”Nas su iz Skupštine grada uputili da se obratimo tužilji. Takođe su se i sagovornici pozivali na razgovore i dogovore sa tužiljom”.

Na poslednjem pretresu, u svojstvu svedoka je saslušan Vladimir Radojević, kolega tužene novinarke. On je na sudu izneo da je sporne tekstove radio zajedno sa Ljupkom Simović i potvrdio da je serijal zasnovan na prikupljenim činjenicama.

Između ostalog, on je govorio o vodi iz bušotine jednog od seoskih bunara koja je sadržala sumpor i mangan.

“Pribavili smo izveštaje iz Instituta za javno zdravlje, a razgovarali smo i sa lekarkom koja nam je rekla da ta voda nije ni za pranje sudova, a kamoli za piće”, izjavio je Radojević.

Suđenje se nastavlja 31. marta naredne godine, saslušanjem novih svedoka.  

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi