Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Novinari na sudu - statistika  |  Manje od tri odsto sporova iz oblasti informisanja pred Vrhovnim kasacionim sudom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinari na sudu - statistika

12. 08. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Manje od tri odsto sporova iz oblasti informisanja pred Vrhovnim kasacionim sudom

„Vrhovni kasacioni sud je za dve godine, u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2019. godine formirao ukupno 26 predmeta u vezi sa preispitivanjem presuda u oblasti javnog informisanja, od čega je 14 rešeno“, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).

S obzirom na to da je u istom periodu pred Višim sudom u Beogradu presudom rešen 1.001 predmet po tužbama protiv novinar i medija (tzv. „štamparke“), pravo na reviziju pred VKS-om iskoristilo je manje od tri odsto parničnih stranaka.

„Revizija je u šest predmeta odbačena,  a u tri predmeta odbijena. Preinačujuća odluka doneta je za četiri predmeta. Jedan predmet rešen je na drugi način“, navodi se u odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a.

Pred VKS-om je iz ovog perioda 12 predmeta ostalo nerešeno.

Statistika u sporovima koji se vode zbog povrede Zakona o autorskim i srodnim pravima (tzv. „autorke“) pokazuje da pravo na reviziju pred VKS-om iskoristi manje od šest odsto parničnih stranaka.

U odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a navodi se da je u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2019. godine u VKS primljeno 30 predmeta iz oblasti povrede autorskih prava, od kojih je 13 rešeno. U istom periodu pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno je rešeno 518 predmeta iz ove oblasti.

„Revizija je u predmetima iz oblasti povrede autorskih prava u dva predmeta odbačena, dok je u jednom predmetu odbačen zahtev za preispitivanje pravnosnažne sudske odluke. U pet predmeta odbijene su revizije, a u dva predmeta donete su preinačujuće odluke. Ukidajuće odluke donete su u dva predmeta“, navodi se u odgovoru VKS-a.

Pred VKS-om je iz ovog perioda ostalo nerešeno 17 predmeta.

Inače, revizija predstavlja ograničeno pravo parničnih stranaka na vanredni pravni lek i može se zatražiti samo protiv pravosnažnih presuda donetih u drugom stepenu. O zahtevima za reviziju odlučuje Vrhovni kasacioni sud u Beogradu. 

____________________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta "Kako sud sudi novinarima i medijima" podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi