Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Odgovorni urednik „Hlas ljudu“ Benka da prestane sa cenzurom i promocijom političara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 06. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Odgovorni urednik „Hlas ljudu“ Benka da prestane sa cenzurom i promocijom političara

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da v.d. odgovornog urednika nedeljnika na slovačkom jeziku „Hlas ljudu“ Miroslav Benka prestane da iz tih novina izbacuje rubrike i kolumne u kojima su objavljivani kritički politički komentari i da više u listu ne promoviše političare i lidere manjinskih stranaka.

UNS je zabrinut i zbog uticaja političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na uređivanje „Hlasa ljudu“, čime se grubo krši urednička nezavisnost.

Članovi redakcije „Hlas ljudu“ u protestnom pismu naveli su da se protive uređivačkoj politici v.d. odgovornog urednika Benke, zato što je u ovom listu onemogućeno slobodno izražavanje, kao i da se „tendenciozno propagiraju“ predstavnici „jedne političke stranke“.

U pismu traže da Benka prestane da „radi po diktatu“ pojedinih političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, kao i da političari i članovi ovog nacionalnog saveta prestanu da utiču na uređivačku politiku nedeljnika „Hlas ljudu“.

UNS podržava kolege iz „Hlasa ljudu“, veruje u njihovu stručnost i profesionalizam i podseća v.d. odgovornog urednika Benku da je dužan da zaštiti novinare od svakog oblika cenzure i pritiska koji su mu poznati, bez obzira na to da li oni potiču od osnivača medija ili interesnih grupa.

UNS podseća i da je u avgustu prošle godine redakcija „Hlasa ljudu“ bila pod pritiskom kada je od Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine dobila dopis kojim se traži da njihov novinar ne izveštava sa događaja kako ne bi došlo do „veće kolizije“ između tog saveta i redakcije nedeljnika.

UNS su tada iz redakcije „Hlas ljudu“ obavestili da je mešanje u uređivanje lista zaoštreno nakon što su prevlast u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine dobili lista „Matica slovačka“ i članovi stranke „Slovaci napred“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi