Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Policija da pronađe napadače na snimatelje Tanjuga, podrška novinarima koji su izveštavali sa protesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 07. 2020.

UNS: Policija da pronađe napadače na snimatelje Tanjuga, podrška novinarima koji su izveštavali sa protesta

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija i građani koji učestvuju u demonstracijama omoguće nesmetan rad novinarima i protestuje zbog napada na naše kolege koje su izveštavale sa jučerašnjeg protesta ispred Skupštine Srbije.

UNS traži da policija pronađe napadače na dvojicu snimatelja agencije Tanjug, koje su u dva različita incidenta fizički napali demonstranti.

UNS pozdravlja uredničku odluku TV N1 da uživo prenosi demonstracije ispred Narodne skupštine, čime je građanima omogućila pravovremeno informisanje, i smatra da su novinari i snimatelji ove kuće izveštavali u interesu javnosti.

Reporterka Televizije N1 Jelena Zorić rekla je UNS-u da je za nju najgora situacija u kojoj se sinoć našla bila ona kada se beli automobil zaleteo kroz Takovsku ulicu, da je odskočila u stranu, a da su snimatelja koji je bio leđima okrenut, u stranu povukli demonstranti.

„Jako je opasno bilo jer je automobil velikom brzinom projurio kroz Takovsku . Videla sam da se ljudi komešaju i čula zvuk usred uključenja uživo u program.  Odskočili smo u stranu, a demonstranti su povukli snimatelja. To je jedina situacija kad sam se osetila uplašeno“, rekla je Jelena UNS-u.

Ona je UNS-u izjavila da nije bila svedok napada na novinare, da jeste bilo dobacivanja i različitih komentara njoj i snimatelju, kao i da je policija bila svesna da su novinari na zadatku.

„Kad se slučajno zadesilo da ostanem jedina između demonstranata i policijske konjice, svesni su bili toga i zauzdavali su konje“, rekla je UNS-u Jelena Zorić.

Ona je navela i da je delikatan momenat bio kada su demonstranti ušli u skupštinu, da je tek posle sedam, osam minuta ušla u skupštinski hol, kada je procenila da je neophodno da odatle izveštava.

„U skupštini nas nijedan demonstrant niti policajac nije dotakao. Svi su bili svesni da su u pitanju novinari“.

Jelena Zorić je za UNS opisala još jednu situaciju u kojoj su se ona i snimatelj TV N1 našli u bliskom kontaktu sa policijom, kada su već u kasnu noć snimali mladića koji je ležao na zemlji.

„Policajac nam je rekao da se sklonimo kada smo već duboko u noć snimali mladića koji je bio na zemlji. Policajci su ga nekoliko puta udarili. Pokušao je policajac leđima da zakloni kameru, a drugi policajac je snimatelja ramenom polako odgurivao. Oprezno je pokušao da ga udalji sa lica mesta. Govorio je „dobro je, dobro je“. Odmah je odustao i otišao kad sam mu rekla da radimo svoj posao i da imamo pravo da snimimo ono što oni rade“, ispričala je za UNS Jelena Zorić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi