Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Godina od protesta i dalje tražimo odgovorne za napade i policajce koji su tukli izveštača Bete Žikicu Stevanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 07. 2021.

Izvor: UNS

UNS: Godina od protesta i dalje tražimo odgovorne za napade i policajce koji su tukli izveštača Bete Žikicu Stevanovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je sutra godinu dana od prebijanja novinara Bete Žikice Stevanovića koji je izveštavao sa protesta kada su ga, uprkos tome što je držao novinarsku karticu u rukama i ponavljao da je novinar, policajci nemilosrdno tukli palicama po glavi i telu zbog čega je lekarski zbrinut.

Stevanović je prvu izjavu policiji dao u Urgentnom centru, zatim je zajedno sa predstavnicima UNS-a izjave u policiji davao u dva navrata, potom i u tužilaštvu. Postupak je pokrenulo Prvo osnovno javno tužilaštvo koje je, prema poslednjim informacijama koje je UNS objavio 30. septembra prošle godine od Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a tražilo da utvrdi identitet policajaca.

- Nisam očekivao ni 8. jula da će to biti rešeno, kao što danas i nije. Ne znamo ko je tukao mene i ostale građane tih večeri. Brzina kojom tužilaštvo i policija ne rešavaju ovaj slučaj je očekivana. U policiji postoji samozaštita i rešavanje ovog i ostalih slučajeva prebijanja građana urušilo bi narativ vlasti da je policija postupala uzdržano i samo kad je morala, rekao je UNS-u izveštač Bete Žikica Stevanović, koji je najmlađi član Uprave UNS-a.

U evidenciji postupanja javnih tužilaštva u vezi sa napadima na novinare na prošlogodišnjim protestima, uz Stevanovića nalaze se i snimatelj Bete Luka Pređa, kog je policajac udario palicom, zatim fotoreporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović, koji su pogođeni čvrstim predmetima u glavu i ruku, snimatelj Kurir TV Miša Batanjac, koji je udaren šipkom u vrat, snimatelj Al Džazire Tarek Ani, kom je u nasrtaju demonstranata uništena kamera, fotoreporter TV Nova S i emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” Uroš Arsić kom je bačena kamenica polomila nos, Milica Božinović, novinarka Nove S.

Prema podacima kojima UNS raspolaže identifikovan je jedan napadač na dopisničku ekipu RTS-a iz Novog Sada, novinara Milana Srdića i snimatelja Lazara Vukadinovića, koji je zadobio povredu ruke. Postupak je, kao i prethodni, u toku i nalazi se u evidenciji tužilaštva.

Kako je UNS ranije pisao za napad na novinara Nova.rs Vojislava Milovančevića  sporazumom tužilaštva i osumnjičenog, koji je prihvatio Prvi osnovni sud u Beogradu, osuđen je G.B. na na godinu dana kućnog zatvora.

UNS podseća da je kolegi Milovančeviću iz neposredne blizine, udarcem, razbijena glava 9. jula dok je izveštavao sa protesta.

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je pre godinu dana, 12. jula, da je među 42 uhapšene osobe zbog vandalizma i nereda na protestima i napadač na novinara N1 Petra Gajića, koji je izveštavao ispred Narodne skupštine.

Prema evidenciji UNS-a od 7. do 11. jula prošle godine napadnuto je i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Šest povređenih koleginica i kolega zatražilo je lekarsku pomoć. Najveći broj slučajeva, iako je pobrojan u saopštenjima UNS-a tih dana, odnosno evidentiran od drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao je zvanično neprijavljen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi