Naslovna  |  Saopštenja  |  Neprihvatljiv pritisak na medije predsednice JUKOMa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 08. 2007.

Neprihvatljiv pritisak na medije predsednice JUKOMa

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim optužbe koje medijima sve češće upućuje predsednica JUKOM-a Biljana Kovačević Vučo, zastupajući interese svojih klijenata u svojstvu advokata, ali istovremeno istupajući i kao predstavnik nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Reagujući na tekst objavljen u nedeljniku „Evropa“ pod nazivom „Zatvori Terzića, hvataj Jovanovića“ Kovačević – Vučo je poslala pismo glavnom i odgovornom uredniku Radetu Staniću u kojem stoji da se radi o „poručenom tekstu“, da autor teksta ne postoji, kao i da je reč o kampanji protiv Popovića sa krajnjim ciljem da se opstruira istraga za utvrđivanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.

UNS ne dovodi u pitanje pravo i interes Biljane Kovačević - Vučo da advokatski zastupa klijente među kojima i Vladimira Popovića, nekadašnjeg šefa Biroa za informacije Vlade Srbije, ali time ne sme da ugrožava pravo medija da istražuju i objavljuju činjenice od interesa za javnost.

U poslednjem slučaju sa nedeljnikom „Evropa“ predsednica JUKOM-a je vršeći svojevrsan pritisak uticala da vlasnik nedeljnika Filip Cepter otpusti glavnog i odgovornog urednika Radeta Stanića. Takođe, traženjem odgovora zašto se tekst našao u novinama grubo se umešala u uređivačku politiku lista.

UNS je mišljenja da je istovremeno štiteći interese i prava Vladimira Popovića i kao advokat i kao predsednica JUKOM-a Biljana Kovačević Vučo dovela u pitanje kredibilitet organizacije na čijem je čelu, odnosno svoju advokatsku ulogu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi