Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo da hitno reaguje, a policija da proceni bezbednost novinarki Kurira zbog pretnji Filipa i Petra Jakšića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 08. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tužilaštvo da hitno reaguje, a policija da proceni bezbednost novinarki Kurira zbog pretnji Filipa i Petra Jakšića

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje i uvrede koje su novinarki i urednici Kurira Ivi Ogarević i Sanji Đorđević uputili vlasnik privatnog doma za stare „Rojal“ iz Krnjače Filip Jakšić i osoba koja se predstavila kao Petar Jakšić, traži hitno postupanje Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i da policija uradi procenu bezbednosti novinarki.

Nakon što je Kurir objavio informacije bivših radnica o „užasnom“ postupanju prema korisnicima i zaposlenima u privatnom domu za stare „Rojal" u Krnjači, Filip i Petar Jakšić su u noći između 1. i 2. avgusta zvali novinarke Kurira koje su o tome pisale,  vređali ih, pretili i uznemiravali.

Jakšići su novinarke u telefonskom razgovoru zasuli pretnjama i uvredama, pozivajući se čak i na veze u vladajućoj stranci.

„Crno vam se piše. Evo sada je već Sveti Ilija, znate kako se kaže, 'Od Svetog Ilije sunce sve milije', samo vama neće biti milije... Je l' ti znaš ko smo mi? Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku... videćemo se oči u oči vrlo brzo“, uz salvu uvreda poručio je Filip Jakšić novinarkama, a prenosi Kurir.

Jakšić, koji se predstavlja kao vlasnik doma, tvrdeći da su navodi bivših radnica o odnosu prema štićenicima ovog doma neistiniti, Kuriru nije dao demanti niti dokaz da poseduje licencu za rad doma za stare, tražio je da do ponoći bude povučen tekst sa sajta Kurira i poručio:

„Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava - u određeno vreme, na određenom mestu, oči u oči. Je l' znaš šta to znači?“ - rekao je, između ostalog, Filip Jakšić urednici Kurira.

UNS je zvao telefonom Filipa Jakšića, ali se on nije odazivao.

UNS i ovom prilikom podseća da svako ko je nazadovoljan pisanjem medija na raspolaganju ima odgovor i ispravku, mogućnost da se obrati Savetu za štampu i sudu, ali nema pravo da preti i ugrožava bezbednost novinara za šta je krivičnim zakonikom predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi