Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hitno ukloniti imena i lične podatke srpskih i ostalih novinara sa ukrajinskog sajta „Mirotvorac“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Hitno ukloniti imena i lične podatke srpskih i ostalih novinara sa ukrajinskog sajta „Mirotvorac“

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži hitno uklanjanje ličnih podataka srpskog novinara i svog člana Aljoše Milenkovića sa ukrajinskog sajta „Mirotvorac“, koji je baza privatnih podataka ljudi sačinjena kao poziv na njihovu likvidaciju.

UNS traži od ukrajinskog novinarskog udruženja, ali i ukrajinskih vlasti i pravosuđa da reaguju u najkraćem roku kako bi se sa takvog spiska, kojim se novinari proglašavaju legitimnim metama, uklonila njihova imena, fotografije i lični podaci, a odgovorni za objavu kaznili, što su ranije tražile Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ).

UNS poziva IFJ i EFJ da obnove svoje zahteve evropskim institucijama i ukrajinskim vlastima i pravosuđu za uklanjanje takvog spiska na kom su se kao nepoželjni našli i ukrajinski i novinari svetskih medija još 2016. godine kada su IFJ i EFJ reagovali.

Vlada Ukrajine je februara 2017. godine obavestila EFJ da je pokrenuta policijska istraga protiv nevladine organizacije koja stoji iza sajta „Mirotvorac“. Međutim do danas ova evropska novinarska organizacija nije dobila povratnu informaciju od Vlade Ukrajine.

Ime Aljoše Milenkovića, višegodišnjeg izveštača kineske televizije na engleskom jeziku - CGTN, a koji je za Al Džaziru na engleskom izveštavao 2014. godine sa krvavih protesta u Kijevu, našlo se među 40 novinara i snimatelja stranih medija koje je ruska strana maja ove godine predvidela za obilazak Rostova na Donu, Mariupolja....

Njihova imena na spisak je stavilo rusko ministarstvo odbrane i verovatno objavilo na svom sajtu, prema Milenkovićevim saznanjima, ali on tom obilasku organizovanom za novinare nije prisustvovao, niti se na njega prijavio.

Tek kada ga je prijatelj obavestio početkom juna da se nalazi na sajtu „Mirotvorac“ saznao je da je označen kao „propagandista ruskog nacizma i fašizma“ jer je na spisku „pres ture“.                                           

Takav spisak novinara predviđenih za obilazak zaraćenih područja Ukrajine počeo je da se deli preko interneta, a ispod objave na jednom ukrajinskom blogu na koji se poziva „Mirotvorac“ objavljen je komentar „da se nada da će se svi naći na `Mirotvorcu`“.

Na spisku „pres ture“ koji se može pronaći na internetu su imena, brojevi pasoša i datumi rođenja novinara Asošijeted presa, Frans presa i drugih većih ili manjih medija, a uz Aljošu Milenkovića su sa tog spiska na sajt „Mirotvorca“ uvrštena i imena Daniela Simića, izveštača Radio-televizije Republike Srpske i Igora Damjanovića, novinara portala IN4S.

Na sajtu „Mirotvorac“ od septembra 2016. godine nalazi se i ime Miodraga Zarkovića za kog se navodi da je novinar nedeljnika „Pečat“.

UNS traži da se uklone imena i lični podaci ovih srpskih novinara i svih drugih novinara i medijskih radnika sa sajta `Mirotvorac` na kom je praksa da se preko fotografija osoba čija je smrt potvrđena ispisuje reč „likvidiran“.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

14.11.

2022.

Kolega [neregistrovani] u 15:23

Re:

"Helmcast" je Zarkovićev privatan kanal na You Tube na kome se bavi pro-ruskim ratnim huškanjem i izmišljotinama kao Ekspres Politika 1991 - baš da vidim da li ćete da objavite.
Toliko o tome.

Odgovori
pet

11.11.

2022.

rbgd4 [neregistrovani] u 12:50

Зарковић

Миодраг Зарковић је новинар Хелмкаста, могли сте да наведете тај податак.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi