Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Sankcije za organizatore konferencija na Kosovu bez prevoda na srpski
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 03. 2023.

Autor: UNS/DNKiM Izvor: UNS

UNS i DNKiM: Sankcije za organizatore konferencija na Kosovu bez prevoda na srpski

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog toga što na konferenciji koju je danas povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovala Kosovska Agencija za rodnu ravnopravnost nije bilo prevoda na srpski jezik.

Na današnjoj konferenciji, na kojoj je govorio i Aljbin Kurti,  prevod je bio obezbeđen na albanski i engleski jezik. Prevod na srpski jezik je po ko zna koji put izostao za novinare srpskih redakcija.

Nakon što je novinarka Medija centra u Čaglavici zatražila objašnjenje, zbog čega nema prevoda na srpski jezik, službenik za zakonodavstvo u Agenciji za rodnu ravnopravnost Naser Ajeti odgovorio je da prevod nije obezbeđen jer nije bilo potvrde da će novinari srpskih redakcija prisustvovati događaju.

U pozivnici koju su iz Medija centra dostavili UNS-u, a koju je ovaj medij dobio pre nekoliko dana iz ove Agencije, nije navedeno da je potrebno da medijske kuće potvrde prisustvo svojih novinara. Novinarka Medija centra Sanja Đokić uputila je žalbu povereniku za jezike na Kosovu Slaviši Mladenoviću.

UNS i DNKiM zahtevaju poštovanje zakona i ispunjavanje prava na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma na Kosovu i Metohiji i traže da odgovorni za ovaj propust snose sankcije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi