Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nelojalna konkurencija na medijskom tržištu u Zaječaru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 08. 2013.

UNS: Nelojalna konkurencija na medijskom tržištu u Zaječaru

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva televiziju „Best“ da ne koristi regionalnu frekvenciju za sukob sa lokalnom produkcijom „Za media“ i da sve činjenice u vezi sa konkursom za raspodelu novca medijima u Zaječaru objavljuje poštujući profesionalne i etičke standarde.

TV „Best“ mora biti spremna da poštuje Zakon o informisanju i objavi odgovor „Za media“-e na tvrdnje objavljene 26. i 27. avgusta u emisiji „Rezime“, što do sada nije uradila.

Za UNS nije prihvatljiv argument da produkcije ne mogu da učestvuju na konkursima za finansijsku podršku medijima i proizvodnju medijskog sadržaja, što se upravo desilo na konkursu u Zaječaru gde su  dve televizije - TV „Best“ čiji je neformalni vlasnik Saša Mirković, predsednik Gradske skupštine i TV „F“, firma Dušana Firovića, člana Gradskog veća, dobile 24 i po od ukupno 26 miliona dinara. 

UNS ističe da je „Za media“ ugledan proizvođač televizijskog i dokumentarnog programa,  dobitnik međunarodnih nagrada i da je za poslednjih godinu dana za dokumentarni film „Tajna dunavskog vilenjaka“ dobio dve međunarodne nagrade.

Taj projekat je upravo podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije na čijim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja ravnopravno učestvuju mediji koji emituju program i nezavisne produkcije. Čak je i Zakonom o radiodifuziji predviđeno da 10 odsto programa javnih servisa proizvode nezavisne produkcije.

UNS smatra da su nesporazumi zbog raspodele 26 miliona dinara za medije u Zaječaru (iznos približan fondu koji Ministarstvo kulture dodeljuje za sufinansiranje medijskih projekata za celu Srbiju) izašao iz okvira profesionalne rasprave i da je zbog diskvalifikovanja produkcije „Za media“ stvorena nelojalna konkurencija na lokalnom medijskom tržištu.

Komentari (7)

ostavi komentar
sub

28.09.

2013.

ti ne znas ko sam ja ? [neregistrovani] u 00:52

Re: lopovluk

kazete zasluzila je te pare??? ajte molim vas recite mi koliko para duguju gradu za onih hiljadu i vise kvadrata??? kada misle to da plate?? i nemoj te da mi kazete da sadasnji gradonacelmik nije prekrsio zakon time sto je zastupao Tv best i dogovorio sa tadasnjim clanom upravnog odbora i "neformalnim vlasnikom te televizije (a sada predsednikom skupstine ) dokumenat, koje je ostetio grad za te pare koje duguje Tv best i iseckao ogromnu kolicinu novca na male delove koji ce da se isplacuju u narednih ko zna koliko godina! ti delici kada dodju u budzet grada nece ni da se osete... a pare koje su odma dobili su itekako velike...sto samo po sebi kaze da su ostetili gradski budzet!

Odgovori
pet

27.09.

2013.

Stari Zajecaracanonymous [neregistrovani] u 17:28

Re: Mafijaska TV

Samo cu reci kuku nama dok je ovaj mafijas tu pored nas, a vama njegovim slugama koji radite na Best TV mogu pitati da li mislite na Boga kad trujete ovaj narod lazima i propagandom !!!

Odgovori
pon

02.09.

2013.

Timok [neregistrovani] u 21:09

Re:

TV Best je zasluzila ove godine da joj se isplati tolika suma novca s obzirom na to da dve godine, za vreme rezim Boska Nicica, nije mogla ni dinar da dobije dok su ostali mediji dobijali. Sa druge strane, TV BEst ima oko 70 zaposlenih radnika dok druge televezije, a pogotovu ZA Media mozda dva do tri. Stara Zajecarka

Odgovori
ned

01.09.

2013.

уметник [neregistrovani] u 21:58

Углед

„Za media“ као произвођач телевизијског и документарног програма јесте био само и једино у служби режима бившег градоначелника Зајечара, Бошка Ничића и УРС-а .

Odgovori
ned

01.09.

2013.

LILIEN [neregistrovani] u 20:46

Ili jesi,ili nisi lav!

"...ТВ „Бест“ чији је неформални власник Саша Мирковић..."

Kako neko može biti neformalni vlasnik?!
Koliko se ja razumem u pravo,ili jesi, ili nisi vlasnik neke stvari,nepokretnosti itd.!
Naše pravo ne poznaje ustanovu "neformalnog vlasnika"!!!

Odgovori
ned

01.09.

2013.

SEPTIMUS [neregistrovani] u 17:13

došla maca na vratanca

"За УНС није прихватљив аргумент да продукције не могу да учествују на конкурсима за финансијску подршку медијима "

Zašto onda TV Best nije dobila ni dinara dok je na vlasti bio URS?!

Odgovori
pet

30.08.

2013.

новинарчић [neregistrovani] u 20:16

ПО БАБУ И ПО СТРИЧЕВИМА

Да се не лажемо! "ЗА МЕДИА" је све време кампање, а и раније, служила као "разглас" тадашњем градоначелнику Бошку Ничићу и УРС-у у Тимочкој крајини (погледајте уговоре ове агенције и локалних самоуправа)!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi