Naslovna  |  Saopštenja  |  Vlada da povuče izmene Zakona iz procedure
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 08. 2009.

Vlada da povuče izmene Zakona iz procedure


Udruženje novinara Srbije poziva Vladu Srbije da sa dnevnog reda Skupštine Srbije, zakazane za 31.avgust, povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i da o promenama medijskog zakonodavstva prethodno razgovara sa novinarskim udruženjima, medijskim ekspertima i evropskim institucijama.

UNS ocenjuje pozitivnim što i poslanici vladajuće koalicije počinju da uviđaju da je potrebno da se zakon povuče iz procedure i što je Meho Omerović, potpredsednik Sandžačke demokratske partije, takođe predložio da se parlamentu na jesen uputi nova verzija zakona.

UNS smatra da u novoj verziji zakona ne bi smela ostati odredba o javnom registru, pošto će pitanje registra medija biti rešeno u zakonu o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji koji je u pripremi.

Iz postojećeg Predloga zakona mora se brisati i rešenje po kom se gasi medij koji je u prethodnoj godini bio nelikvidan 90 dana. Ovo pitanje mora se rešavati u skladu sa Zakonom o stečaju, jer, principijelno gledano, medijske kuće ne smeju biti diskriminisane u odnosu na druga privredna društva.

Iz istih razloga, UNS se protivi i zabrani prenosa prava na javno glasilo, kao i zabrani izdavanja javnog glasila pod istim ili sličnim imenom u roku od godinu dana.

Takođe, visina kazni se mora uskladiti sa zakonima koji određuju maksimum i minimum novčanog kažnjavanja. Za prekršaje je to Zakon o prekršajima, a za privredne prestupe Zakon o privrednim prestupima. UNS je principijelno protiv uvođenja privrednih prestupa u sferu javnog informisanja, osim u slučaju koji je već predviđen Zakonom o javnom informisanju, a odnosi se na rad distributera. UNS podržava povećanje kazni za distributere koji odbijaju distribuciju štampe bez opravdanih ekonomskih razloga.

UNS traži da se, u novoj verziji izmena Zakona o javnom informisanju, precizira član 37. Zakona, ili da se pretpostavka nevinosti definiše na način kako je to učinjeno u engleskom pravu, u kom se pretpostavka nevinosti odnosi na izveštavanje sa suđenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi