Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Narodni poslanici da ne dozvole pomor lokalnih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 08. 2014.

UNS: Narodni poslanici da ne dozvole pomor lokalnih medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) razočarano je odlukom Vlade da ne prihvati brojne amandmane koji su mogli da poboljšaju predloge medijskih zakona, a posebno predlog da opštine i gradovi za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja izdvajaju najmanje 2 odsto budžeta. UNS ponovo poziva narodne poslanike da podrže amandman koji predstavlja jedinu šansu za opstanak lokalnih i regionalnih medija kada se država povuče iz vlasništva.

UNS apeluje i na Vladu Republike Srbije da preispita odluku kojom je odbacila amandman UNS-a  s obrazloženjem da bi opredeljivanje iznosa kojim lokalne samouprave treba da finansiraju medije „značilo zadiranje u njihova ustavna prava“.

UNS ponovo podseća Vladu i narodne poslanike da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka i iz budžeta opština i gradova u tačno propisanom iznosu, što za narodne poslanike i Vladu nije predstavljalo „zadiranje u ustavna prava lokalne samouprave“.

UNS  ističe da, ukoliko ne bude propisan minimalan iznos za projektno finasiranje, preti opasnost da se, posle privatizacije, nastavi opšti pomor lokalnih medija od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije.

UNS smatra da još uvek nije kasno da se prihvatanjem ovog amandmana izbegne odumiranje lokalnog informisanja, posebno imajući u vidu činjenicu da bi, ukoliko ne bude propisan minimalan iznos za projektno finansiranje medija, lokalne vlasti imale u rukama jak ucenjivački potencijal.

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

04.08.

2014.

Milutin X [neregistrovani] u 10:11

Al ste im zapretili

Naši predstavnici su „razočarani“ nakon što je Skupština Srbije hitno usvojila set „tajnih“ medijskih zakona. Posebno zbog ignorisanja predloga UNS-a o famoznih 2 posto. Saučestvovao bih u razočarenju, da naši predstavnici nisu svesno ignorisali zahteve zaposlenih u „šest do sedam odsto medija“ u javnom vlasništvu koji su odoleli vandalskoj privatizaciji iz 2007. godine. Koleginice i kolege su zajedno sa građanima i većinom lokalnih samouprava tražili da se štampani i elektronski mediji zbog štete koju će to naneti ne privatizuju i ne gase. Slobode informisanja radi, ali i u interesu zaposlenih u njima.
Udruženje je u „višem interesu“ na ove zahteve ostalo gluvo i nemo, a prema suptilno izrečenoj preporuci Aleksandar Vučića „Ma, ne zanima me. Svi u privatni sektor”. Uprkos tome što je poznato da tip vlasništva sam po sebi ne doprinosi kvalitetu i objektivnosti informisanja. Dovoljno samo da se letimično pogledaju beogradski privatni tabloidi ili tabloidni elekronski mediji. Pobogu, pa po Srbiji postoje regionalne televizije čiji su neskriveni vlasnici politički tajkuni od kojih je jedan čak i predsednik partije, članice vladajuće koalicije! Niko me ne može ubediti da su ove propagandne tvorevine korisnije za društvo od medija u vlasništvu građana.
Iskren da budem, ništa drugo od neobaveštenog UNS-a nisam ni očekivao. Naša predsednica Ljiljana Smajlović poznata je kao autorka članaka u kojima su istovremeno svi loši i svi dobri i koji su, mislim ja, čitaocima potpuno beskorisni. Pod njenim rukovodstvom takvu anemičnu politiku „niti smrdi, niti miriše“ vodi i Udruženje novinara Srbije. Dakle, beskorisnu za novinare i ostale medijske radnike članove UNS -a. Ko hoće da vidi, sve mu je jasno.

Odgovori
pet

01.08.

2014.

anonymousd [neregistrovani] u 23:08

ostavke

izdali ste nas sram vas bilo .hitna skupština i da vam kažemo dovidjenja dejan jagodina.

Odgovori
pet

01.08.

2014.

Jagodinac [neregistrovani] u 20:28

REFORMA UNS-A -

Mislim da je sada na kraju katastrofalne medijske reforme vreme za smene celnika novinarskih udruzenja. Mislim da treba da dodju novi, mladi ljudi ...

Odgovori
pet

01.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:08

Licemerno

Sada ste se setili?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi