Naslovna  |  Saopštenja  |  Medijska koalicija: Nezakonito sprovođenje konkursa u Somboru, Kladovu i Malom Crniću, Ministarstvo da reaguje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 05. 2015.

Medijska koalicija: Nezakonito sprovođenje konkursa u Somboru, Kladovu i Malom Crniću, Ministarstvo da reaguje

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal Pres i Anem zabrinuta je zbog nezakonitosti prilikom sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u Somboru, Kladovu i Malom Crniću i traži od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje. U Somboru je nezakonito formirana komisija.

 

Većinu članova, umesto predstavnika predloženih od novinarskih i medijskih udruženja, čine stručnoj javnosti nepoznati "medijski stručnjaci" koji su dodelili novac preduzeću iz Apatina kojem je račun u blokadi više od 11 meseci i čije sedište nije na teritoriji Grada Sombora, što je suprotno i propozicijama koje je sam grad propisao.

Apatinsko preduzeće Unija plus je u vlasništvu Ilije Bursaća iz Apatina koji je iz iste stranke kao i gradonačelnik Sombora.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ističe da je Grad Sombor prekršio Zakon i time što je kao kriterijum naveo da učesnik na kokursu mora imati sedište na teritoriji Sombora, da je na to upozoren, ali da je uprkos tome dodelio sredstva mediju iz druge opštine.

U Malom Crniću je odlukom Opštinskog veća poništen konkurs, na kom je komisija već raspodelila novac na osnovu prispelih projekata. Kao zvanično obrazloženje učesnicima konkursa Opštinsko veće navelo je „nedostatak sredstava“, dok su u izjavama medijima kao razlog naveli da „nije u javnom interesu građana Opštine Malo Crniće“.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja skreće pažnju da su jedino komisije Zakonom ovlašćene da ocenjuju koji projekat zadovoljava javni interes građana, a ne opštinska vlast.

U Kladovu je, greškom komisije, novac dodeljen posredniku sa ciljem da se izigra konkurs. Projekat Agencije Ist Medija je, zapravo, projekat JP „ŠRIF“ iz Bora, i iz dokumentacije se jasno vidi da se angažuju tehnički i ljudski resursi ovog javnog preduzeća.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja skreće pažnju da je zakonom zabranjeno da na konkursima za sufinasiranje medijskih sadržaja na bilo koji način učestvuju mediji koji se finasiraju iz javnih prihoda, što je slučaj sa JP "ŠRIF" iz Bora.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća da pomno prati proces sufinansiranja medijskih sadržaja i zahteva od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje na sve slučajeve kršenja Zakona. Sve uočene nepravilnosti Koalicija će, na kraju godine, pretočiti u dokument koji će biti upućen svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama zaduženim za borbu protiv korupcije i slobodu izražavanja.

 

Komentari (5)

ostavi komentar
sre

27.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:04

Re: izigra, nego šta

Naravno da je u Kladovu na delu pokušaj da se izigra konkurs. Zar bi NUNS, čiji je poverenik za itočnu Srbiju Saša Trifunović, vlasnik IST Medije, tek tako ''ukaljao'' obraz svog uglednog člana, da nisu sigurni u to. Zar članovima komisije nije bilo nimalo čudno da firma sa jednim čovekom zastupa javno preduzeće, koje po zakonu ne sme da dobije novac iz budžeta. Ovde je reč o klasičnom kršenju zakona, zbog kojih bi trebala da se oglasi i novinarski sud časti.

Odgovori
uto

26.05.

2015.

lexis [neregistrovani] u 11:31

stop korupciji

Medijska koalicija mora da pokrene akciju: FIRMA U BLOKADI NE MOŽE DA DOBIJE BUDŽETSKA SREDSTVA ZA MEDIJE. TO ZNAČI DA DRŽAVA NE MOŽE DAULAŽE NOVAC U MEDIJSKE PROJEKTE BLOKIRANIH FIRMI. Pa, gde to ima na svetu???
Evo primera: gradonačelnik Sombora Saša Todorović SNS daje 500.000 Apatincu Iliji Bursaću, povereniku SNS čija je firma "Unija plus" blokirana 700.000 dinara (NBS). Dakle, i dalje će biti u minusu 200.000 dinara. Kako da ostvari predloženi projekat?! Kako da finansira svojih 20% kad je u minusu? Kako da isplati učesnike projekta? Mnogo pitanja za medijsko bezakonje koje vi morate da sprečite i inicirate da se sankcioniše.

Odgovori
pon

25.05.

2015.

Reporter [neregistrovani] u 21:55

korupcija

Sta ovaj anonimus nalupeta, a ništa ne reče. Mislim da je saopštenje medijske koalicije preblago za kriminalne radnje u Somboru. Gde je zakon i lično poštenje, pre svega gradonačelnika da pare somborskih građana da kolegi povereniku iz Apatina čija je firma u buli 11 meseci. Ako je greška neka je ispravi. Ali... Sve je ovo klasična korupcija koju medijska koalicija mora da žigoše, a zakon kazni. Zar se jedan gradonačelnik tako bori protiv korupcije. Sombor je primer sramotnog odnosa prema medijima i karikatura kako je premijerova vlada uredila medijske zakone.

Odgovori
pon

25.05.

2015.

somborac [neregistrovani] u 19:23

korupcija

Na somborskom sajtu SOinfo se navodi: "Sredstva namenjena somborskim medijima pripala su i preduzeću Unija plus doo iz Apatina, i to u iznosu od 500.000 dinara. Po saznanjima SOinfo portala, na čelu pomenutog preduzeća nalazi se Ilija Bursać, poverenik SNS za Apatin. Inače, račun preduzeća „Unija plus” u blokadi je poslednjih 11 meseci. Trenutni iznos blokade je 700.000 dinara. Ostaje upitno, kako je nadležna Komisija mogla uzeti u obzir ovu prijavu, jer je prema uslovima konkursa predviđeno sufinansiranje projekta u iznosu od najmanje 20 odsto. Na koji način će blokirano preduzeće ispoštovati ove obaveze?"
Nije gradonačelnik Sombora Saša Todorović dao sredstva SNS kolegi iz Apatina, već I. Bursaću, povereniku SNS-a u tom gradu. To je suština nemorala i ove korupcije.

Odgovori
pon

25.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:04

izigra?

Ako je i od medijske koalicije - mnogo je! Kako, uopšte, dopuštate sebi, gospodo , da pričate o nekom izigravanju konkursa? Da li ste sigurni da ste upotrebili pravi termin? Kako vas nije sramota, da odmah "polazite" đonom na ljude koji su odlučili kako jesu, pa možda i sa greškom. Neka se ispravi, jer je moguće. Ali vi? Vama je lakše da teškim kvalifikacijama bojite stvari?
Da se izigra konkurs? U stvari ako vi tako kažete, mnogo više upotrebom ovog termina polazite od sebe i svojih doživljaja, a ja vam poručujem da baš kao i vi sa svojim jadnim formulacijama, postajete "pročitano štivo" u redovima profesionalaca kojima odavno više ništa ne znače ni uns ni nuns ni bilo kakve koalicije. Bilo bi mnogo bolje da mudrije pristupate formulacijama i pisanju saopštenja. Ovakva kakva su ne ukazuju da u redovima koalicije interese profesije brane mudri, časni i pošteni profesionalci!

Ukoliko grešaka ima - nastojte da se isprave, ali nemojte etiketirati ljude i insinuirati nekakvo izigravanje konkursa. Ne služi vam na čast?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi