Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Mediji da se pridržavaju Kodeksa novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 06. 2015.

UNS: Mediji da se pridržavaju Kodeksa novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava kolege da su urednici i novinari dužni da se u svom poslu pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a naročito kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celo društvo. Veliki broj medija danas je povodom smrti dvanaestogodišnjeg Stefana Ilića objavilo priče o njegovom maloletnom bratu, koji je, po navodima policije, priznao da je izmislio bratovljevu otmicu.

UNS apeluje na kolege da pri izveštavanju o maloletnicima poštuju Kodeks i učine sve da njihova prava ne budu ugrožena.

UNS podseća da je po Kodeksu novinara Srbije “novinar obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom”.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i prave jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.  

UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju.


Komentari (1)

ostavi komentar
pet

19.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 11:14

gazde i kodeks

Novinari poštuju samo zapovest gazde, odnosno vlasnika medija. Da li ste na nekoj TV u javnom vlasništvu naišli na takvo izveštavanje! Teško. E, to su vam privatizovani mediji - samo gazda i, prodaja i zarada, ko još brine o kodeksu, kad je senzacija najvžnija. Pa to ste hteli gospodo iz novinarskih koalicija. Kad ugasite i ova malo preostalih medija u državnom vlasništvu, nastaće još veći haos. A možda je to za vas objektivnost, pluralizam i sloboda izveštavanja. Bravo!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi