Naslovna  |  Saopštenja  |  Brisel zabrinut, UNS za novi zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 10. 2009.

Brisel zabrinut, UNS za novi zakon


Udruženje novinara Srbije poziva Vladu Srbije da uvaži zabrinutost Evropske komisije zbog nedavnih izmena Zakona o javnom informisanju i da u što kraćem roku pristupi izradi i usvajanju novog zakona. Uz Međunarodnu federaciju novinara i komisija Evropske unije deli zabrinutost novinara i srpske javnosti da drakonske novčane kazne predstavljaju opasnost za slobodu medija u našoj zemlji.

UNS se pridružuje oceni Evropske komisije da se u Srbiji nastavlja mešanje političara u rad medija.

UNS podseća da je ministar kulture prošle sedmice doneo podzakonski akt, Pravilnik o registru javnih glasila, u kojem je jasna namera da se rđav zakon u jednom delu popravi aktom koji nema zakonsku snagu. Pravilnikom se, naime, u čl. 7. i 8. dozvoljava prenošenje prava na izdavanje javnog glasila i u slučajevima kada je to zabranjeno nedavno usvojenim zakonom. Dobro je što je i ministar Nebojša Bradić uvideo da su restriktivne odredbe zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, na šta su letos na vreme upozoravali brojni eksperti za Ustav, ali zakon se ne može popraviti propisima nižeg ranga. Dobro je i što Republičko tužilaštvo daje javna obećanja da će se zakon provoditi u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali ostaje činjenica da je Skupština Srbije usvojila zakon koji nije po evropskim standardima.

Najbolji put da Srbija i u oblasti medijske regulative nastavi napredak ka evropskim integracijama je brzo donošenje novog, na evropskim standardima zasnovanog Zakona o javnom informisanju.

UNS upozorava da je prilikom donošenja novog zakona neophodno konsultovati novinarska i medijska udruženja, za razliku od zakona koji je letos pisan iza leđa medijske zajednice Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi