Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS na Kosovu: Zloupotreba vlasti u Prištini pri izboru članova Upravnog odbora RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 07. 2015.

UNS na Kosovu: Zloupotreba vlasti u Prištini pri izboru članova Upravnog odbora RTK

Kako Udruženje novinara Srbije nezvanično saznaje Predsedništvo Skupštine Kosova je na današnjoj sednici, na predlog ad hok komisije, za članove Upravnog odbora Radio televizije Kosova preporučilo Skupštini Kosova dva srpska kandidata, Ivana Veljkovića iz Štrpca i Spasoja Cvetkovića iz Beograda.

 Kako UNS na Kosovu nezvanično saznaje ostale kandidature su odbačene iako su među njima profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, koji nikada nisu bili politički aktivni i ostali su da žive na Kosovu.

Kandidati koji su prošli, prema saznanjima UNS-a na Kosovu, bliski su političkoj vlasti, odnosno poslanicima iz Štrpca. Novi-stari kandidat Ivan Veljković iz Štrpca aktuelni je član Upravnog odbora RTK i blizak je članici ad hok komisije iz redova srpskih poslanika Jeleni Bontić, kao i političkoj opciji kojoj ona pripada, dok se drugi kandidat, Spasoje Cvetković, iselio sa Kosova i kao penzioner sa porodicom živi u Beogradu.
 
Skupština Kosova je na predlog poslaničkih grupa formirala ad hok komisiju koja se odlučila za ova dva kandidata i na jednoj od narednih sednica Skupština će  izabrati jednog na ovu funkciju.

UNS na Kosovu  smatra da ovakva odluka hitno mora da se poništi.

- Odluka da se preporuče kandidati koji umesto stručnosti ispunjavaju političke kriterijume, od kojih jedan kandidat čak i ne živi na Kosovu je zloupotreba ovlašćenja od strane ad hok komisije, smatra Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu. 

 – Tražimo od Predsedništva Skupštine Kosova da preispita odluku, proveri biografije kandidata za Upravni odbor RTK i Skupštini Kosova predloži kandidate koji nisu bliski centrima političke moći već su nezavisni medijski stručnjaci.

UNS na Kosovu pažljivo prati  ovaj i druge izbore za funkcije u medijskom sistemu  Kosova i nastaviće da se bori protiv nepoštovanja, zloupotrebe i obesmišljavanja zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi