Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Napad na Ivana Ninića pretnja srpskom istraživačkom novinarstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 08. 2015.

UNS: Napad na Ivana Ninića pretnja srpskom istraživačkom novinarstvu

Udruženje novinara Srbije (UNS) šokirano je napadom na istraživačkog novinara i člana UNS-a Ivana Ninića i traži od nadležnih da hitno pronađu i kazne napadače. UNS ističe da je napad na dvadesetsedmogodišnjeg Ivana Ninića pretnja srpskom istraživačkom novinarstvu. Ivan Ninić napadnut je sinoć oko 23.30 na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi.

 

“Dok sam zaključavao auto na parkingu u povratku iz grada video sam dvojicu mladića od oko dvadesetak godina kako sede na stepeništu kod zgrade. Imali su na sebi trenerke i kačkete, ali sam im video lica jer sam krenuo ka ulazu u zgradu i prošao pred njih. Policiji sam opisao kako izgledaju. Kada sam ih obišao, čuo sam da nešto šuška u žbunju i tada sam video da odatle vade dve metalne šipke. Napali su me i brutalno me udarali. Sada imam podliv ispod oka, modrice na butnoj kosti i povredu desnog ramena. Policiji sam dao sve smernice i rezimirao svoje novinarske aktivnosti u poslednjih deset godina koliko na dnevnom nivou istražujem korupciju”, rekao je Ninić za UNS.

Ninić ističe da je sa grupom prijatelja u martu ove godine osnovao nevladinu organizaciju „Centar za vladavinu prava“ koja planira da pokrene i svoj sajt na kojem će se objavljivati istraživačke priče.

“Sajt je registrovan i već četiri meseca se radi na pripremama tema. Trenutno radimo dve posebno zanimljive priče koje mogu mnogo da utiuču na političku elitu u Srbiji. To je priča o kabinetu predsednika Tomislava Nikolića i priča o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije. Do sada smo poslali više od 100 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se neko zbog toga osetio ugroženim. Policija je za sada odradila svoj posao, i ja očekujem da se pronađu i kazne ne samo napadači, već i nalogodavci, kako bih znao ko mi šalje ovu poruku”, kaže Ninić UNS-u.

Ivan Ninić je autor oko 300 tekstova i poznatih istraživačkih priča.  Istraživačkim novinarstvom bavi se od srednje škole.  Radio na portalu Pištaljka gde je objavio oko 90 tekstova u periodu od 2009. do 2013. godine, a kao pravni savetnik učestvovao je u pisanju ovogodišnjeg Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Trenutno, kako kaže za UNS, učestvuje u pisanju izveštaja Saveta o oglašavanju i marketingu državnih organa. Bio je savetnik u kabinetu ministra Saše Radulovića, a od marta ove godine je izvršni direktor NVO „Centar za vladavinu prava“. Predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i advokatski pripravnik. U periodu od 2008. do 2012. godine bio je politički angažovan u Srpskoj radikalnoj stranci.

UNS je posebno zabrinut zbog napada jer se radi o jednom od naših najpoznatijih novinara istraživača i i veruje da napad ima veze sa novinarskim poslom koji Ninić obavlja.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

28.08.

2015.

Zoki [neregistrovani] u 17:01

Eh, ko su odgovorni!

Pa, odgovorni (čitaj nadležni) su ga i prebili.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi