Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Viši sud da omogući izveštavanje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 05. 2017.

UNS: Viši sud da omogući izveštavanje novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što novinarima juče nije bilo omogućeno da prisustvuju suđenju Milanu Daboviću i traži od Višeg suda u Beogradu da im ubuduće obezbedi uslove za praćenje suđenja. Jučerašnjem suđenju Daboviću novinari nisu mogli da prisustvuju jer u sudnici nije bilo mesta. Portparolka Višeg suda Bojana Stanković rekla je za UNS da novinari nisu izbačeni i da im nije zabranjen pristup kako su to danas mediji preneli.

„Radi se o pritvorskom predmetu koji se mora sprovesti po ubrzanom postupku. Sudija je morala da postupa po zakonom predviđenim rokovima i u tom danu joj je na raspolaganju bila ta sudnica koja ima sedam mesta. Nisu samo novinari ostali napolju, ni građani nisu mogli da uđu kada su se sva mesta popunila“, rekla je Stanković.

UNS podseća da na sajtu Višeg suda, u odeljku „Javnost u radu suda“ stoji da su „predsednik suda, sudije i sudsko osoblje dužni, u skladu sa Sudskim poslovnikom, da obezbede potrebne uslove, kao i odgovarajući pristup medijima u pogledu aktuelnih informacija i postupaka koji se vode u sudu, vodeći računa o interesima postupka, privatnosti i bezbednosti učesnika u postupku. Za suđenje za koje postoji veće interesovanje javnosti, sudska uprava će obezbediti prostoriju koja može primiti veći broj lica, a sudsko veće je dužno da po nalogu predsednika suda održi suđenje u većoj prostoriji koja je obezbeđena“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi