Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Radulović da prestane sa vređanjem novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 09. 2017.

UNS: Radulović da prestane sa vređanjem novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra neprihvaljivim ponašanje lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića koji je juče u Skupštini Srbije vređao novinarke „Politike“, Tanjuga, Foneta i Bete i poziva ga da sa takvim ponašanjem prestane.

Saša Radulović novinarki „Politike“ Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koje je DJB podneo na prosvetne zakone „sramotan i manipulatorski“, a novinarkama agencija Tanjug, Fonet i Beta da „oni rade, ali njihov rad niko ne prenosi“.

Mirjana Čekerevac rekla je UNS-u da joj se za 27 godina, koliko izveštava iz Skupštine, ovako nešto nije dogodilo.

„I vlast i opozicija su uglavnom nezadovoljni mojim tekstovima, ali ja sam onda zadovoljna jer znam da je to to. Više od 27 godina ovo radim, znam da političari umeju da budu ljuti, ali me nikada nisu vređali. Ipak, nisam mnogo iznenađena ponašanjem Radulovića, jer se on tako ponaša prema svima. Bilo mi je žao kada je ponizio i uvredio kolege iz agencija praktično im rekavši da je njihov rad nebitan. Može on da misli o medijima i radu novinara šta god hoće, ali ne može da vređa. To je vrhunski bezobrazluk i to je nedopustivo“, rekla je Čekerevac.

Koleginica Žana Obradović iz agencije Beta rekla je UNS-u da se sa tri koleginice dogovorila da ne odu na konferenciju koju je Radulović držao pola sata nakon što ih je uvredio.

„Rešile smo da ne odemo na konferenciju, iako smo samo nas četiri izveštavale juče sa Skupštine. Nije mi se ovo ranije događalo, ali znam da se on tako i ranije odnosio prema novinarima“, rekla je Obradović.

Iz pokreta Dosta je bilo UNS-u su rekli da će se „javiti kada provere da li Saša Radulović želi da komentariše događaj“, ali odgovor do sada nismo dobili.

UNS podseća da ovo nije prvi put da Radulović vređa novinare. On je u junu prošle godine odbio da odgovara na pitanja novinara Tanjuga, Studija B i Pinka jer, kako je rekao, „nisu novinari“, a medije u kojima rade nazvao „blatoidima“.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga  može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

29.09.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:18

Nerazumevanje

Iz ovog teksta se vidi nerazumevanje i plahovitost doticnih novinara. Zar Sasa Radulovic nema pravo da izrazi svoje misljenje o tekstu? Sta je tu uvredljivo? Izrazi, sramotan i manipulatorski su u kontekstu obrazlozenja misljenja Sase Radulovica o tekstu Mirjane Cekarevac. Da li ga je prvo pitala za obrazlozenje, pa tek onda izasla u javnost? Siguran sam, da nije. Ovo je samo ostra kritika, a daleko, od bilo kog vredjanja. Mirjana ocigledno to nece ili nemoze da shvati i razume. Sta znaci njena izjava da 27 godina izvestava iz Skupstine i da joj se ovako nesto nije dogodilo. Ona verovatno misli da su joj tekstovi izvrsni i bez ikakve mane?!
Sto se tice drugih novinarki, tu dolazi do jos frapantnijeg nerazumevanja. Umesto da daju pohvalnu kritiku Sasi Radulovicu, koji je rekao da se njihov rad tj. njihovih agancija ne prenosi, novinarke misle da ih Sasa Radulovic napada. Cinjenica je da malo ko pridaje vaznost tih agencija u poredjenju sa dnevnim novinama, koje cesto koriste, bas te agencije kao izvor podataka. Dok su dnevne novine u zizi javnostosti, malo ko pominje lavovski rad Bete, Tanjuga ili Foneta.

Odgovori
pet

29.09.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:52

au brate

Nisam ni pomislila da je Radulovic ovako napaljen. Pokazao konačno pravo lice.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi