Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Bor da obustavi javnu nabavku za promovisanje rada Opštine i funkcionera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 04. 2018.

Koalicija: Bor da obustavi javnu nabavku za promovisanje rada Opštine i funkcionera

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava Opštinu Bor da finansiranje medijskih sadržaja kroz javne nabavke umesto projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog značaja nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i traži od predsednika Opštine da obustavi postupak javne nabavke.

Koalicija je zabrinuta što Opština Bor drugu godinu za redom za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja izdvaja simbolična sredstva, a za promovisanje aktivnosti rada Opštine i njenih funkcionera, kao i prenose zasedanja lokalnog parlamenta, izdvaja desetostruko više novca. 

Opština Bor je 27. marta 2018. godine raspisala javnu nabavku za “izradu i emitovanje emisija i ostalih medijskih sadržaja priloga, reportaža, gostovanja, kao i ostalih medijskih sadržaja..), u kojima će Organi opštine Bor (Predsednik opštine, zamenik predsednika opštine, članovi opštinskog veća), pomoćnici predsednika opštine Bor, članovi kabineta predsednika opštine Bor, kao i druga lica po nalogu predsednika opštine Bor, na televiziji, obaveštavati građanstvo opštine Bor i širu javnost o svojim aktivnostima, planovima i namerama”.

Nabavkom, na osnovu koje će se novcem građana Bora finansirati više od 43 sata samoreklamiranja opštinskih funkcionera, predviđena je izrada i emitovanje ukupno 2.600 minuta medijskih sadržaja u narednih godinu dana i to na zahtev predsednika Opštine.

Podsećamo da je Opština Bor već u toku marta 2018. raspisala javnu nabavku za prenos sednica skupštine na televiziji i radiju.

U isto vreme, ova Opština je prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, odlučila da prvobitno planirani iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja smanji za čak 90 odsto, te će projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja u ovoj godini biti namenjeno svega 500.000 dinara. 

Sa druge strane za emitovanje oglasa, obaveštenja u elektronskim medijima, objava u štampanim medijima i Službenom glasniku budžetom je predviđeno čak 5.300.000 dinara.

Podsećamo lokalne samouprave, posebno Opštinu Bor, da su odgovorne za kvalitet informisanja svojih građana i da korišćenjem Zakona o javnim nabavkama u promotivne ciljeve obesmišljavaju javni interes građana koji je zaštićen Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM
)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi