Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Opštinsko veće u Topoli nezakonito preinačilo odluku Komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 04. 2018.

Koalicija: Opštinsko veće u Topoli nezakonito preinačilo odluku Komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Opštinskog veća opštine Topola da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta opštine Topola u 2018. godini i traži od njega da doneto rešenje o raspodeli sredstava poništi.

Koalicija upozorava Opštinu Topola da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja utvrđuje da rukovodilac organa može da „ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

Opštinska uprava opštine Topola je bez konsultacije sa članovima komisije i pismenog upozorenja na manjkavosti u radu izmenila njihov predlog odluke po svom nahođenju. Na taj način, odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena je u ličnu nadležnost pojedinca i obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije.

Koalicija podseća na obaveznost odgovornih u lokalnoj upravi Topola na poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima Topole kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta.

Opštinsko veće Tople je preinačilo predlog Komisije u dva slučaja, smanjujući sredstva dodeljena Agenciji Gerila ADV sa 150.000 na 50.000 dinara, istovremeno povećavajući iznos dodeljen Agenciji Biro konto sa 100.000 na 120.000 dinara. Takođe, Opštinsko veće odlučilo je i da 80.000 dinara razlike, koja je nastala umanjivanjem sredstava jednom projektu, ostane neraspoređeno.

U svom obrazloženju Opštinsko veće navodi da je ovakva odluka doneta na osnovu „poznavanja rada medija i uticaja na informisanost građana Topole“, kao i na osnovu „predloga Komisije i sopstvenog uvida u prispele projekte“ .

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Kragujevac -Beograd-Novi Sad - 5.04. 2018.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi