Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zabrinut zbog razmera neznanja novopečenih boraca za novinarska prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 04. 2018.

UNS zabrinut zbog razmera neznanja novopečenih boraca za novinarska prava

Udruženje novinara Srbije (UNS), povodom saopštenja Udruženja medija i medijskih radnika Srbije (UMMR), u kojem ova nedavno osnovana organizacija navodi da institucije treba da „razmotre mogućnost da novinari u Srbiji dobiju status službenog lica“, podseća da novinari takvu zaštitu imaju od 2009. godine.

Izmenama Krivičnog zakonika, nakon višegodišnjeg upornog zalaganja UNS-a i razumevanja tadašnjeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, izjednačena je krivično-pravna zaštita novinara sa predsednikom države, poslanicima, premijerom i članovima Vlade, sudijama, javnim tužiocima...

"Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ko ovo delo učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina", propisano je tada.

Ovaj član naknadno je menjan i sada kazna za ovo krivično delo iznosi od šest meseci do pet godina. I u drugim krivičnim delima propisanim Krivičnim zakonikom novinarima imaju isti stepen zaštite kao i najviši nosioci vlasti.

UNS smatra da novoosnovana udruženja, ako zaista žele da utiču na poboljšanje položaja novinara i medijskih radnika, moraju da se obaveste o svim propisima koji regulišu oblast medija i zaštitu novinara.   

UNS ističe da novinari, a naročito kolege koji sebi daju za pravo da zastupaju njihove interese, moraju biti obevešteni i odgovorni, ali i posvećeni i istrajni u zalaganju za slobodu javne reči i zaštitu novinara. Sve protivno tome višestruko šteti novinarskoj profesiji i borbi za unapređenje njenog položaja.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

23.04.

2018.

Vukica [neregistrovani] u 11:41

Re:Novinaru

Auh, brate mili! Ako ste stvarno novinar, onda je preko potrebno da UNS svoje kolege prvo elementarno opismeni, pa ih onda upoznaje sa KZ, kojim ih je država zaštitila. (A i udruženja vam se množe, k'o pečurke posle kiše! Što manje znanja, to veći apetiti, izgleda...)

Odgovori
sub

21.04.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 22:21

CIME SE VI BAVITE

Cime se vi bavite dok novinari nemaju hleba da jedu. Cime se vi bavite dok smo na ulici ili radimo za manje od minimalca. Nama novinarima se cinilo da se UNS brine samo oko dobijanja milionskih projekata, izdavanja zgrada u Resavskoj i Knez Mihajlovoj i ogromnih plata vecitih funkcionera u UNS-u. Dobro je da UNS brine jos nesto. Oni koji stalno rade i trce sa terena na teren ocito ne mogu da znaju sve kao spasioci medija iz Uns-a.

Odgovori
sub

21.04.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 01:09

Захвалност УНС-у

И јесте за бригу! Не читају се акта у вези новинарске професије...
Хвала УНС-у на овом важном саопштењу!

Odgovori
pet

20.04.

2018.

(ne)prijatelj [neregistrovani] u 22:18

ZAŠTO IH REKLAMIRATE?

Kao vaš bivši (ne)prijagtelj, ne mogu da se načudim da reklamirate anonimuse iz podruma žurnalistike, te im povećavate posetu mrtvog sajta sajta za milion puta. Koga briga šta ko kaže u ovoj napaćenoj sredini, i da su novinari službena lica kad nemaju zaštitu ni od koga. Je li? Razmisliti o tome. Prijatno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi