Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Zbog manipulacija NUNS-a, NDNV-a i AM, ubuduće samo pisani sporazumi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 05. 2018.

UNS: Zbog manipulacija NUNS-a, NDNV-a i AM, ubuduće samo pisani sporazumi

Udruženje novinara Srbije (UNS), kao najveće profesionalno udruženje novinara u zemlji, apeluje na rukovodstva NUNS-a, NDNV-a i Asocijacije medija da prekinu sa manipulacijama koje produbljuju nejedinstvo novinara i urušavaju ugled profesije.

Nečasno ponašanje rukovodstava NUNS-a, NDNV-a i AM u poslednjim pregovorima oko učešća udruženja u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata zahteva da se novinarskoj zajednici, a posebno članstvu ovih organizacija, predoče sve manipulacije NUNS-a, NDNV-a i AM koje su kulminirale još jednim kršenjem postignutog dogovora, a isključivo na štetu novinara Srbije.

Stalno premišljanje, ispostavljanje novih uslova i odustajanje od postignutih dogovora, te tajni pregovori i dogovori sa vlastima iza leđa kolegama iz najvećeg udruženja, mesecima unazad uporno i istrajno sabotiraju bilo kakav zajednički nastup svih novinarskih udruženja prema vlastima. To za rezultat ima pogoršanje stanja novinarske profesije i urušavanje pregovaračkih pozicija novinara u razgovorima sa vlastima.

UNS je zarad kakvog-takvog jedinstva novinara u Srbiji prešao preko tajnih sastanaka predstavnika NUNS-a, NDNV-a i AM sa vlastima. UNS je, opet  zarad kakvog-takvog jedinstva profesije, prešao i preko obmana ovih udruženja kojima su pokušali da opravdaju tajne sastanke sa vlastodršcima o kojima se saznalo tek kada je vlast o njima obavestila javnost. 

Jasno je koji mogu biti motivi vlasti da se ovakvim zakulisnim radnjama produbljuje već postojeći razdor i nepoverenje između novinarskih udruženja, ali koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM? 

Koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM da godinama unazad svim vlastima, pa i ovoj aktuelnoj, daju alibi i podršku za odbijanje zahteva UNS-a da lokalne vlasti odvajaju 2 odsto budžeta za finansiranje lokalnih medija?  

Koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM da se odreknu prilike da dobiju više članova u komisijama za podelu novca za sufinansiranje medija i da, kako je UNS predložio a ministarstvo prihvatilo, izvrše nadzor nad radom komisija koje su već završile svoj posao? 

Upravo to je bio prvobitni dogovor svih udruženja, na koji su rukovodioci NUNS-a i AM prvo pristali, da bi od njega odustali nekoliko sati posle sastanka s ministrom.  UNS se zarad cilja da sva novinarska udruženja zajedno učestvuju u radu komisija, jer i sada smatramo da je to najispravnije i najbolje za profesiju, odrekao jednog svog mesta u komisijama. I to su NUNS i AM prvo prihvatili. 

Nekoliko sati kasnije od rukovodilaca NUNS-a i AM saznali smo da oni nemaju mandat da pregovaraju ni da odlučuju o stvarima o kojima su pregovarali. Saznali smo da nemaju mandat da predlažu ono što su predložili i sa čim se saglasio i UNS, a kasnije i ministarstvo pred koje su sva tri udruženja iznela zajednički predlog. Saznali smo i da ih ne zanima ni to što njihove kolege kojima novac koji čekaju znači mnogo, nekima možda i opstanak, čekaju da se oni dogovore sa samima sobom, pošto je to, izgleda, za njih najteži posao. 

UNS je zato prinuđen da ubuduće sa ovim udruženjima eventualne dogovore i sporazume sklapa isključivo u pisanoj formi, sa njihovim predstavnicima koji za to imaju mandat.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

17.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:52

Re:

Tesko da ukaljan obraz mozete da operete drage kolege.Apsolutno se slazem sa komentarom.Jedino su UNS NUNS ANEM AM LOKAL PRES odgovorni za katastrofalno stanje u medijima.Pomor medija se dogodio.Sta sada ? Kolege!?

Odgovori
sre

16.05.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 17:44

ISTI STE

Isti ste svi vi u medijskoj koaliciji. Previste ste zamutili da bi sada oprali savest pred novinarima. Ne predstavljate ni 5% novinara u Srbiji. Svi paktirate sa vlastima, imate funkcionere na visokim polozajima. Problem je sto ne mozete svi da budete pomocnici ministara ili drzavni sekretari. Za ostalo ne marite mnogo ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi